NFL Draft: dé kans voor teams om talenten te strikken (video)

24 april 2019

Waar men zich in Nederland wellicht al enkele weken verheugd op Koningsdag, kijken ze in de Verenigde Staten reikhalzend uit naar de dag van morgen: 25 april. Waarom? Dan begint namelijk de NFL Draft. Dat is een big happening.


Geen enkel idee wat de Draft inhoudt? No problem! Wij leggen je even haarfijn uit wat er de komende dagen, 25 tot en met 27 april, staat te gebeuren.

Tijdens de Draft krijgen teams uit de NFL de kans om talenten van universiteiten (colleges) te strikken.

Inschrijving
Eigenlijk begint de Draft al ruim voordat er daadwerkelijk spelers aangetrokken worden door teams. Vóór 14 januari dit jaar moesten spelers van colleges door heel de Verenigde Staten aangeven of ze zich beschikbaar stelden voor de Draft.

Ze konden natuurlijk ook kiezen om zich niet in te schrijven, maar nog een jaartje – of meerdere – door te gaan op college-niveau.

Scoutingsmomenten
De grootste talenten van het land worden gedurende het seizoen in de gaten gehouden door NFL-scouts, maar zij krijgen tijdens de NFL Combine ook de kans om zich te laten zien. Daar voeren ze fysieke en mentale tests uit voor NFL-coaches, algemeen directeuren en scouts.

Na de NFL Combine is er ook nog een Pro Day. Dan gaan de scouts uit de NFL langs op de universiteiten om de spelers nogmaals aan het werk te zien. Dat doet men omdat ze denken dat ze in een vertrouwde omgeving meer vertrouwen hebben. Enkele weken vóór de Draft krijgt een NFL-team nog eens de mogelijkheid om 30 spelers uit te nodigen die dan mee kunnen trainen.

tekst loopt door onder video
Ruilen maar
Als al het voorbereidende werk achter de rug is, is het tijd voor de NFL Draft. Vooraf wordt bepaald welk team er als eerste mag kiezen. Om de competitie zo spannend mogelijk te houden, mag de club met het minste aantal zeges in het vorige seizoen als eerste kiezen. De Super Bowl-winnaar mag pas als laatste kiezen.

Toch is het niet zo dat alle 32 teams iemand kiezen in de 1ste ronde (van de 7). Er kan namelijk onderling geruild worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer teams spelers ruilen. Bij die deal wordt dan een pickinbegrepen. Recentelijk gebeurde dat nog bij Odell Beckham Jr die naar Cleveland Browns verkaste. In ruil daarvoor kreeg New York Giants een 1st round pick (als 17de) en 3th round pick (als 40ste).

Zo ziet de volgorde er in de 1ste ronde uit:

tekst loopt door onder de afbeeldingen

17. New York kreeg de pick  van Cleveland Browns
24. Oakland Raiders kreeg de pick van Chicago Bears
27. Oakland Raiders kreeg de pick van Dallas Cowboys
29. Seattle Seahawks kreeg de pick van Kansas City Chiefs
30. Green Bay Packers kreeg de pick van New Orleans Saints

Check hier de volledige volgorde van de picks! Er zijn er 254 in totaal, verdeeld over 7 rondes.

Eindelijk kiezen
Als alles gereed is, mag het 1ste team kiezen. Dit jaar is dat dus Arizona Cardinals. Ook hebben zij de laatste pick, de 254ste. Die wordt ook wel Mr. Irrelevant genoemd. De teams hebben overigens geen eeuwigheid om te kiezen. Hieronder vind je hoe lang ze erover mogen doen.

Ronde 1: 10 minuten
Ronde 2: 7 minuten
Ronde 3-6: 5 minuten
Ronde 7: 4 minuten

De spelers die in de 1ste ronde gekozen worden, zijn vaak de besten. Maar niet altijd. Zo werd de legendarische quarterback Tom Brady in 2000 pas in de 6de ronde geselecteerd door New England Patriots. Als 199ste pick. Wie weet krijgen we ook zo'n verrassing de komende dagen. We gaan het zien!