NFL play offs: wie o wie gaat er naar Super Bowl LII? (poll)

19 januari 2018

Beeldbewerking Sportnieuws.nl

Het is erop of eronder voor nog 4 teams in de NFL. Zondag zit heel de Verenigde Staten aan de buis gekluisterd tijdens de Divisional Championships van de AFC én NFC. Voor 2 teams blijft de droom levend, voor de andere 2 valt het doek. De Super Bowl nadert!


Er komt sowieso een verrassing aan de kant van de NFC. Philadelphia Eagles stond in 2005 voor het laatst in de Super Bowl, Minnesota Vikings zélfs in 1977. Jacksonville Jaguars slaagde er nog nooit in om er te komen, terwijl New England Patriots 'm al 5 keer won.

Korte uitleg
Voor wie nieuw is bij American Football, er zitten - zoals bij vele sporten - wat regeltjes aan verbonden. De competitie (NFL) bestaat uit 2 delen: AFC (American Football Conference) en NFC (National Football Conference).

Dit komt voort uit de samenvoeging van de AFL en NFL in 1970. Beide conferenties hebben 16 teams, die opgedeeld zijn in 4 divisies (per locatie, bijvoorbeeld: AFC East, waar New England Patriots speelt).

Het apenstaartje (@), die bij elke wedstrijd staat, betekent dat de ploeg die ervoor staat op bezoek moet bij die achter het @'tje. Zoals hieronder weergegeven.

Jacksonville Jaguars @ New England Patriots
De regerend kampioen, New England, neemt het in het eigen Gillette Stadium op tegen misschien wel de grootste verrassing van het seizoen 2017: Jacksonville Jaguars. De laatste jaren eindigden zij met 3-13, 5-11, 3-13, 4-12 en 2-14. Doug Marrone, de nieuwe hoofdcoach van de Jags, ging met 10-6 naar de play offs.

Daarin was het de baas over Buffallo Bills en Pittsburgh Steelers. Dit seizoen viel met name de defensie van Jacksonville op, wat ze de bijnaam Sacksonville opleverde. Maar tegen Pittsburgh liet het zien over een prima aanval te beschikken, met als uitblinker Leonard Fournette: hij was goed voor 3 touchdowns.

Dan over naar New England, dat het vaakst van alle NFL-teams in de Super Bowl stond: 9 keer. Van die 9 edities, werden er 5 gewonnen, zoals die van vorig jaar. Dat gebeurde allemaal onder de succesvolle tandem van coach Bill Belichick en quarterback Tom Brady.

Ook dit jaar gaat alles weer volgens plan bij de Pats. In het huidige seizoen eindigde het team met 14 zeges en 3 nederlagen. Dat zorgde voor een bye week in week 1 van de play offs. Vorige week werd Tennessee Titans aan de kant gezet, nu wacht met Jacksonville de laatste horde voor de – zoveelste - Super Bowl.