NFL play-offs: ‘Wildcard weekend’ om je vingers bij af te likken

4 januari 2018

Beeldbewerking Sportnieuws.nl

Het is eindelijk zover, de NFL stevent af op de Super Bowl. Die wordt op 4 februari gehouden in het U.S. Bank Stadium in Minnesota. Er zijn nog 12 teams die kans maken op een plekje in de finale, maar sommige hebben nog een lange weg te gaan. Zeker de teams met een wildcard.


Zij beginnen aankomend weekeinde tijdens Wildcard weekend. Er komen maar liefst 8 teams in actie, die met de hakken over de sloot de play offs hebben gehaald.

*(tussen haakjes staat het aantal overwinningen en nederlagen, bijv: 8-8)

Zaterdag 6 januari
Tennessee Titans (9-7) opent het bal zaterdag met een uitwedstrijd tegen Kansas City Chiefs (10-6). Voor het team van quarterback Marcus Mariota is het de eerste play off-wedstrijd sinds 2008. Nooit kwam de club tot de Super Bowl.

Dan Kansas City, dat aardig begon aan het seizoen, maar tegen het einde bijna struikelde. Op het nippertje werden de play offs gehaald, dankzij wide receiver Tyreek Hill en rookie running back Kareem Hunt. Voor de Chiefs is het alweer de 3de keer achter elkaar dat ze de play offs bereiken. Voor hun Super Bowl-winst moeten we wat jaartjes terug, naar 1970.

De 2de pot op zaterdag is er een om van te smullen: Atlanta Falcons (10-6) uit bij Los Angeles Rams (11-5). De Falcons leken vorig seizoen op weg naar de winst in de Super Bowl, maar toen was daar de GOAT Tom Brady. Hij kantelde een 28-3 achterstand om namens New England Patriots en won. Daardoor wachten de Falcons nog altijd op een NFL-titel.

Los Angeles Rams, voorheen te bewonderen in St. Louis, won in tegenstelling tot Atlanta wél een Super Bowl: in 2000. Toch zijn de fans van de Rams heul blij dat ze weer aanwezig zijn bij de play offs, ze ontbraken namelijk 12 jaar. Met name running back Todd Gurley laat dit seizoen zien over fantastische kwaliteiten te beschikken.

Zondag 7 januari
Op zondag trappen Buffalo Bills (9-7) en Jacksonville Jaguars (10-6) de laatste dag van Wildcard Weekend af. Met name in Buffalo is men opgelucht, zij waren 17(!) jaar play off-loos. Dit jaar haalde zij het op het nippertje, dankzij een zege van Cincinnati Bengals op Baltimore Ravens. Daardoor gingen de Bills naar de play offs in plaats van de ploeg uit Baltimore.

Slechts 6 keer eerder waren de Jags terug te vinden in de NFL-play offs, voor het laatst in 2007. Dit seizoen bleek met name de defensie van Jacksonville erg solide. Blake Bortles, quarterback van het team, was dit seizoen goed voor 21 touchdowns, tegenover 13 interceptions.

Carolina Panthers (11-5) en New Orleans Saints (11-5) sluiten het weekend af. Een heerlijke pot tussen de verliezend Super Bowl-finalist (Panthers) van 2015 en winnaar van 2010 (Saints). Bij Carolina heeft quarterback Cam Newton de touwtjes stevig in handen. Hij gooide 22 touchdowns, terwijl hij zelf de bal 6 keer de endzone in liep.

Aan de andere kant staat Drew Brees, van New Orleans: een legende. Staat al 17 jaar geweldige passes weg te gooien in de NFL en heeft al meer dan 70.000 passing yards. Dit seizoen hoeft het wat minder te komen van Brees nu running backs Mark Ingram Jr. en rookie Alvin Kamara zijn opgestaan. Zo hoeft het wat minder door de ligt bij de Saints.

Volledig programma:

Wilcard Weekend
Zaterdag 6 januari:

 • Tennessee Titans @ Kansas City Chiefs: 22-21 (AFC)

 • Atlanta Falcons @ Los Angeles Rams: 26-13 (NFC)


Zondag 7 januari:

 • Buffalo Bills @ Jacksonville Jaguars: 3-10 (AFC)

 • Carolina Panthers @ New Orleans Saints: 26-31 (NFC)


Divisional Play Offs
Zaterdag 13 januari:


 • Atlanta Falcons @ Philadelphia Eagles: 10-15 (NFC)

 • Tennessee Titans @ New England Patriots: 14-35 (AFC)


Zondag 14 januari:

 • Jacksonville Jaguars @ Pittsburgh Steelers: 45-42 (AFC)

 • New Orleans Saints @ Minnesota Vikings: 24-29 (NFC)


Conference Championships:
Zondag 21 januari:

 • Jacksonville Jaguars @ New England Patriots: 20-24 (AFC kampioenschap)

 • Minnesota Vikings @ Philadelphia Eagles (NFC kampioenschap)


SUPER BOWL:
Zondag 4 februari:

 • MIN/PHI vs. New England Patriots