NFL-spelers geven geen moer om Trump en gaan vrolijk verder met protesteren

10 augustus 2018

AP

Bij de aftrap van het nieuwe Amerikaanse Football seizoen hebben opnieuw enkele spelers geprotesteerd tijdens het spelen van het volkslied. De NFL had gedreigd met een boycot als spelers zich niet aan het protocol zouden houden, maar heeft die maatregel voorlopig voor zich uit geschoven.


Vorig jaar liepen de gemoederen hoog op toen met name Afro-Amerikaanse spelers uit onvrede over het politieke beleid in Amerika en het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen weigerden te gaan staan voor het volkslied.

President Donald Trump haalde toen op Twitter hard uit naar de spelers en riep de eigenaar van de clubs op de rebellie hard te bestraffen en de spelers te ontslaan.

Spelers hebben schijt aan Trump
Maar daar trokken zeker 8 spelers zich wederom weinig van aan. Bij Miami Dolphins knielden Albert Wilson en Kenny Stills achter hun ploeggenoten en stak Robert Quinn zijn vuist op.

Ook bij regerend kampioen Philadelphia Eagles hieven 2 spelers, Malcolm Jenkins en De'Vante Bausby, hun vuist. Bij Seattle Seahawks verlieten 3 spelers, Branden Jackson, Quinton Jefferson en Duane Brown het veld, om na het volkslied weer terug te keren.

NFL doet voorlopig niks
De NFL reageerde op de protesten door een verklaring uit te brengen dat maatregelen tegen de spelers voorlopig zijn uitgesteld, maar dat de bond vasthoudt aan het spelen van het volkslied voorafgaande aan de wedstrijden en dat van spelers en begeleiders wordt verwacht daar respect voor te hebben.