Protesterende Kaepernick krijgt de kans om zich te bewijzen aan NFL-teams

13 november 2019

AFP

Colin Kaepernick stapt zaterdag in Atlanta, Georgia het veld op voor 32 teams uit de NFL. Dat schrijven hijzelf en Adam Schefter van ESPN op Twitter. Kaepernick speelde op 1 januari 2017 zijn laatste wedstrijd en kwam daarna nergens meer aan de bak. De quarterback lag hevig onder vuur omdat hij knielde tijdens het volkslied.


Dat gebeurde in augustus 2016. "Ik ga niet staan voor een land dat zwarte en gekleurde mensen onderdrukt", zei hij destijds daarover. In de wedstrijden die volgden, bleef Kaepernick bij zijn standpunt.

Hele rel
In de Verenigde Staten werd daarop verschillend gereageerd. Donald Trump, in die tijd nog presidentskandidaat, sprak van een schande. Maar heel veel (Afro-)Amerikaanse sporters stonden achter Kaepernick en besloten ook te knielen tijdens het volkslied. Het leverde een hele politieke rel op, waarbij ook Trump hevig onder vuur lag.

Kaepernick kwam echter zelf met een probleem te zitten. Zijn contract bij San Francisco 49ers verlengde hij niet en omdat hij zo (negatief) in het nieuws durfde - of wilde - geen enkele NFL-club hem nog een aanbieding te doen. Daardoor stapte Kaepernick naar de rechter.

Zak geld
Zover kwam het uiteindelijk niet. Of ja, net nadat de rechtszaak was begonnen kwamen de NFL en Kaepernick kwamen tot een schikking. Dat leverde hem een flinke zak geld op. Daarna aasde hij op een terugkeer.

Gaat het dan toch gebeuren?
Lang bleef het stil, maar onlangs kwam het nieuws naar buiten dat er een geheime training zou zijn georganiseerd voor Kaepernick in Atlanta. Dat bevestigde de voormalig superster zelf via Twitter. Daarbij komen coaches en managers van alle 32 teams kijken naar de quarterback die oefeningen doet. Ook is er de mogelijkheid voor een korte babbel.

Kaepernick zelf zegt nog topfit te zijn. De inmiddels 32-jarige quarterback stond jarenlang niet op het veld, maar hield zijn kwaliteiten op pijl in de gym en op het veld met Football-spelers.