In de 2de Dakarweek gaat het gas erop bij Peter Versluis en Hans Stacey

9 januari 2017

Pro Shots / Dppi

De eerste week van de Dakar Rally was voor het EVM Rallyteam geen daverend succes. Met Hans Stacey op plaats 8 en Peter Versluis op plaats 9 in het klassement valt er nog veel te winnen. "Het had beter gekund”, zei Versluis zondag op de rustdag in La Paz. "In de tweede week moeten we gewoon slimmer én harder rijden."

Vorig jaar nog bovenaan
In vergelijking met vorig jaar gaat het deze Dakar een stuk minder bij Versluis. Toen stond hij namelijk bovenaan tijdens de eerste rustdag. Toch is de achterstand van een kleine 45 minuten die hij heeft op klassementsleider Gerard de Rooy niet meteen zorgwekkend. "Met op de rustdag bovenaan staan, win je niks", zegt Versluis. "Dat heb ik vorig jaar gemerkt. Toen eindigde ik als 9de. Laten we het nu maar omdraaien dan."

Rustiger aan
Versluis en ook Hans Stacey deden in een aantal etappes bewust wat rustiger aan. "Elke lekke band kost tussen de 15 en 20 minuten tijd", meent Stacey’s navigator Hugo Kupper. "Het wisselen kost tijd en daarna moet je weer in je ritme komen. Dan kun je beter iets rustiger rijden en 10 minuten laten liggen, dan het dubbele kwijt zijn aan een lekke band."


In de cabine bij Stacey hadden coureur en navigator een aantal dagen nodig om aan elkaar te wennen. "Vooral ook omdat de navigatie zelf al zo is veranderd deze Dakar. Als navigator heb je nu echt iets toe te voegen. Dat maakt het veel interessanter. De kompaskoers is veel belangrijker geworden. Dat bleek in de 5de etappe. We zijn 1 keer te vroeg afgeslagen en te ver doorgereden. 50 meter verderop lag er nog een en die hadden we moeten hebben."

Een tandje harder
De gedrevenheid van Stacey vindt Kupper geen probleem. Integendeel. "Ik hou daar van. Ik heb er zelf ook bewust voor gekozen mee te gaan met een team dat voor de prijzen rijdt. Ik heb nu een stuk of vijftien medailles in de kast liggen. Ik wil zo'n beeldje. Dat kunnen we verdienen door constant te rijden, de banden en de truck heel te houden en geen fouten te maken. En de komende week gaat het een tandje harder."