Rinus ‘VeeKay’ meteen verkocht door IndyCar: ‘Ik dacht: DIT wil ik doen!’

20 november 2019

Presentatie Van Kalmthout

Rinus VeeKay van Kalmthout schreef woensdag een stukje geschiedenis. De nog altijd pas 19-jarige coureur maakte bekend dat hij gaat scheuren voor Ed Carpenter Racing in de IndyCar! Hoe vet?! Daarmee ging voor VeeKay - zoals ze hem in Amerika kennen - een droom in vervulling.


Op jonge leeftijd was Van Kalmthout, evenals andere jochies, fan van de Formule 1. Maar dat veranderde al snel. "Totdat ik voor het eerst in Amerika ging rijden eigenlijk", sprak VeeKay tegen onder meer Sportnieuws.nl.

Verliefd op IndyCar
In 2015 maakte Van Kalmthout zijn eerste kilometers in de Verenigde Staten. Na een testeventje voor de USF2000 op het Circuit of the Americas (Austin, red.) was hij verkocht. "Ik vond het meteen al zo gaaf", zei de Nederlander, die daarna uitzocht dat hij via de Road to Indy en Indy Lights - opstapklasses net als bij de Formule 1 - in de IndyCar terecht kon komen. "Ik dacht: dít wil ik doen!"

(tekst loopt door onder video)Vroeger keek Van Kalmthout natuurlijk ook naar de Formule 1. "Dat is ook super gaaf, maar de IndyCar past meer bij me. De hardere rijstijl, auto's die in tegenstelling tot de F1 nagenoeg gelijk zijn én ik wil meedoen om te winnen. Met een beetje geluk kan ik denk ik wel een overwinning pakken volgend jaar", riep VeeKay zelfverzekerd.

Wie is VeeKay?
In Nederland is Van Kalmthout nog niet echt heel bekend. Wat voor coureur is hij eigenlijk? "Ik vind het gaaf om met zijn allen door een bocht te knallen en te kijken wie het langst vol gas kan blijven geven", aldus de Nederlander, die in Amerika nog niet de muur heeft geraakt. "En dat wil ik graag zo houden!"

Hij is de enige Nederlander en moet zich dus een beetje wapenen tegen al het geweld in de IndyCar. "Je bent knettergek om hier aan mee te doen. Maar als Nederlander moet je ook een beetje gek zijn."

Bijnaam
In Amerika hadden ze wat moeite met de achternaam Van Kalmthout. Dus kwam de coureur samen met zijn management tot een oplossing. Hij plakte de letters V en K aan elkaar: VK. Toch was het een journalist die met het eindontwerp kwam. Hij schreef VK op zoals ze het in Amerika uitspreken: VeeKay. "Heel toevallig hoe dat is gebeurd. Maar het is wel een naam die bij me past."

Op 15 maart 2020 begint het avontuur voor VeeKay. Dan is er een stratenrace door St. Petersburg in Florida. "Er zal wel meer druk dan ooit op me staan. Maar het is de IndyCar, dat is geweldig!"