De Rooy verliest dik 4 minuten maar blijft bovenaan

9 januari 2017

ProShots

Gerard de Rooy is op flinke achterstand binnengekomen in de 11e etappe van Dakar. De klassementsleider moest 4:25 minuten laten op winnaar Dmitry Sotnikov in de Kamaz. Aangezien die in de tussenstand flink achterstond op Iveco-rijder De Rooy, behoudt de Nederlander wel de koppositie.


Er werden maar weinig kilometers afgelegd maandag. De etappe werd ingekort van 322 naar 161 naar uiteindelijk 140 kilometer. Ton van Genugten was de beste Nederlander op plek 2. Hij was 2:51 langzamer dan Sotnikov.  Hans Stacey eindigde als 6e. De Rooys grootste concurrent tot nu toe, de Rus Eduard Nikolaev, kwam pas op 8 minuten binnen als 7e.

Pittig
,,Het was een korte, maar pittige proef”, zei De Rooy aan de finish. ,,Er stonden veel sporen, die de navigatie lastig maakten. We hebben misschien 50 meter verkeerd gezeten. De duintjes in het begin waren best steil. Daar kon je makkelijk in vast rijden, maar we zijn er goed doorheen gekomen.''

Straf!
Met de 4e tijd was De Rooy dik tevreden, net als met de klasseringen van de andere Iveco’s. ,,Het spijt me zeer voor Van Genugten, maar die moet in de volgende etappe wel wachten en achter mij aansluiten, om te helpen de 1e plaats in het klassement te verdedigen.''

Sotnikov is door zijn winst gestegen naar de 2e plaats, over zijn landgenoot heen dus. De Rooy houdt 2:11 over op Sotnikov. Nikolaev volgt als 3e op een minuut of 6.