‘Stelletje taaie rakkers’ Van den Heuvel en Versteijnen geven niet op in Dakar Rally

13 januari 2017

Team DakarSpeed
Van den Heuvel en Versteijnen weten niet van opgeven in Dakar Rally

Pas vrijdagochtend plaatselijke tijd kwamen Maurik van den Heuvel en Vick Versteijnen aan in het bivak van San Juan. Beide Scania-teams waren al bijna opgegeven in de Dakar Rally, maar ze doen er alles aan om nog te starten in de 11e en voorlaatste etappe.

Kwart over 7 pas binnen
De technische problemen waardoor de teams van DakarSpeed (Van den Heuvel) en TopTrucks Dakar (Versteijnen) in de 10e etappe waren stil komen te staan, leken terminaal. Om half 5 kwam Versteijnen alsnog het bivak binnensukkelen, Van den Heuvel volgde om kwart over 7. De 1e deelnemers waren toen al vertrokken om te beginnen aan de 11e etappe.


Achterop de motor
"Ik dacht dat het klaar was”, zei Van den Heuvel. "Ongeveer halverwege het eerste deel van de etappe ging de hogedrukpomp van de brandstof kapot. Dan kun je niks meer”, aldus de Boekelaar. Hij ging achterop de crossmotor van een Argentijn naar de bewoonde wereld om hulp en onderdelen te halen waarmee het DakarSpeed-team aan de gang kon. En zowaar kregen ze de auto aan de praat.


'We kunnen finishen'
Om 3 uur ’s nachts begon Van den Heuvel aan het 2e deel van de etappe. "Ik ga even een uurtje slapen en dan hopen we weer te kunnen starten. Er moeten nog nieuwe banden onder de truck en een van de verstuivers is kapot, zodat ie nog maar op 5 cilinders loopt. Maar we kunnen rijden en dus kunnen we finishen. Dat is beter dan niet finishen.”


5 kilometer per uur
Bij Vick Versteijnen, die eerst al Van den Heuvel was gepasseerd, maar niets kon doen, was het probleem elektrisch. "Zo’n 50, 60 kilometer verderop dan waar Maurik stond, viel de auto stil. Hij deed helemaal niks meer. Uiteindelijk kreeg ik de auto nog wel gestart, maar hij liep alleen stationair. Met een gangetje van 5 kilometer per uur zijn we door de etappe getutterd. Bergaf haalden we soms net de 50 en kon ik opschakelen. Dat was luxe.”


Taaie rakkers
De assistentieploeg van TopTrucks stond Versteijnen in het geneutraliseerde deel van de etappe op te wachten. Versteijnen: "We konden het probleem niet oplossen, maar we kregen de truck wel weer aan de gang. Met hooguit 60 kilometer per uur heb ik de finish gehaald. Er is nog heel veel werk en ik weet niet of we het gaan redden. Onze starttijd van 11 uur halen we zeker niet. We doen wat we kunnen. We zijn een stelletje taaie rakkers”, aldus de trucker uit Hilvarenbeek.