Topfavoriet De Rooy kan leven met 3e plaats in de Dakar

14 januari 2017

Team de Rooy

Het is Gerard de Rooy dit jaar niet gelukt om de Dakar Rally te winnen. De Brabantse trucker had veel moeite in de regenachtige woestijn en eindigde daardoor als 3e. Maar daar kan De Rooy wel mee leven.


Lekke banden, een navigatiefout, wat stofwolken en een gekneusde rib zorgden ervoor dat de winnaar van 2012 en 2016 genoegen moest nemen met de 3e plaats. De eindwinst was voor de Rus Edoeard Nikolajev, die zaterdag ook de 12e en laatste etappe won.

Doel was podium
De Rooy had er uiteindelijk vrede mee. "Het doel was sowieso een podiumplaats. Dat is gelukt. We hebben één slechte dag gehad en dat is niemand kwalijk te nemen'', aldus de transportondernemer uit Son.

Chaotisch
De rally door Zuid-Amerika verliep dit jaar bijzonder chaotisch. Zware regenval in Bolivia gooide het koersverloop compleet in de war. De wegen door het Boliviaanse berggebied waren zo onbegaanbaar geworden, dat de organisatie van Dakar tot 2 keer toe een etappe moest schrappen en een aantal keren ook koos voor het inkorten van de klassementsproeven.

Lekker begin
De Rooy begon nog voortvarend aan de rally. Hij greep de macht na de zege in de 5e etappe. In etappe 8 wierp een lekke band hem terug en raakte hij de leiding in het klassement kwijt. In de 10e etappe ging het goed mis. De Rooy verdwaalde in de proef van Chilecito naar San Juan, reed banden lek en kneusde een rib doordat in zijn Iveco-truck zulke grote klappen maakte op het hobbelige terrein. Hij raakte in de rit 24 minuten achterop.

Etappe 9
De Rooy baalde dat de 9e etappe, de koninginnenrit van Dakar in de duinen van Belèn, niet doorging. "Dat was heel spijtig. Daar had het moeten gebeuren'', zei hij. Door alle afgelastingen en inkortingen bleven er voor de truckers maar 2200 wedstrijdkilometers over. "Dat is niet veel'', vond De Rooy.