Wildwestverhalen Dakar: landmijn, rebellen en dronken rijder

12 januari 2020

ANP
Dakar-Rally

's Middags sprong hij nog op zijn motor over de duinen, 's avonds was Paulo Gonçalves dood. Zo hard kan de Dakar Rally zijn. Gevaar ligt altijd op de loer in de zwaarste rally ter wereld, maar het is toch altijd schrikken. In totaal gingen er al 28 deelnemers dood vóór Goncálves.


Alle sterfgevallen zijn treurig, maar dit zijn toch wel de 10 meest opvallende:

1979, Patrice Dodin, Frankrijk: verloor de macht over het motorstuur toen hij zijn helm goed wilde zetten bij de start van een etappe. Viel met zijn hoofd op een steen.

1983, Jean-Noël Pineau, Frankrijk: weer een motorrijder. Pineau crashte tegen een militair voertuig in Ivoorkust.
1986, Yasuo Kaneko, Japan: werd 's nachts op de motor aangereden door een Peugeot, waarvan de berijder dronken zou zijn geweest.
1988, Kees van Loevezijn, Nederland: knalde in de DAF-truck tegen een zandduin aan met 180 kilometer per uur, in Niger.

1991, Charles Cabannes, Frankrijk: rebellen schoten de vrachtwagenchauffeur dood in Mali, waar op dat moment een conflict was.
1991, Laurent Le Bourgeois en Jean-Marie Sounillac, Frankrijk: sloegen over de kop en werden doodgedrukt door de rollbar. Au...
1996, Laurent Gueguen, Frankrijk: reed zichzelf in een vrachtwagen dood op een landmijn van het Marokkaanse leger.

2005, Fabrizio Meoni, Italië: de 2-voudig winnaar brak zijn nek in Mauritanië. Het zou sowieso zijn laatste Dakar zijn geweest.
2009, Pascal Terry, Frankrijk: kwam zonder benzine te staan, maar de organisatie verwarde hem met zijn broer en haalde hem niet op.
2013, Thomas Bourgin, Frankrijk: werd op zijn KTM aangereden door een Chileense politieauto en overleed.

Niet alleen deelnemers overleden in de loop der jaren, ook de oprichter van Dakar stierf door een ongeval. In 1986 kwam een helikopter met Thierry Sabine en 4 anderen in een zandstorm in Mali terecht. Niemand overleefde de crash. Verschillende toeschouwers werden sinds de 1e rally in 1979 ook overreden.