Bikinibroekjes niet meer verplicht bij beachhandbalsters na flinke kritiek

1 november 2021

AFP

Na felle protesten en beschuldigingen van seksisme heeft de Internationale Handbalfederatie de regel geschrapt dat vrouwelijke spelers bikinibroekjes moeten dragen. De IHF kreeg veel kritiek nadat de Noorse beachhandbalsters waren beboet (1500 euro) omdat ze geen bikinibroekjes maar korte broeken hadden gedragen tijdens het EK in Bulgarije.

 
Volgens de Europese handbalfederatie, die de straf had uitgedeeld, hadden de Noorse vrouwen zich niet gehouden aan de kledingreglementen.

Veel kritiek
De verandering volgt op een protest op sociale media van feministe Talitha Stone, die door meer dan 61.000 mensen is ondertekend. "Ik hoop dat dit het begin is van het einde van seksisme", jubelde Stone. "En dat in de toekomst alle vrouwen en meisjes vrij zullen zijn om te sporten zónder angst voor seksuele intimidatie!” Ook popster Pink bemoeide zich ermee. Ze bood aan de boete voor haar rekening te nemen. De Noorse politicus Abid Raja noemde de situatie al ‘volkomen belachelijk’.

De Nederlandse bondscoach Peter Portengen gaf eerder aan niets te snappen van de ophef die de Noorse dames hebben veroorzaakt. "Als je meedoet aan een sport, moet je aan de criteria daarvan voldoen. Dan moet je maar gewoon in die broekjes spelen”, zo wond hij er geen doekjes om. "Als zij daar niet in willen spelen, moeten ze ervoor kiezen niet mee te doen.’’