Bizarre Biles grijpt record met 24(!) WK-medailles

13 oktober 2019

AFP

Simone Biles is de meest succesvolle deelnemer aan de WK turnen aller tijden. In Stuttgart veroverde ze zondag het goud op het toestel balk. Daarmee kwam ze op 24 WK-medailles en liet ze de Wit-Rus Vitali Tsjerbo (23 medailles) definitief achter zich.


De 22-jarige Amerikaanse heeft nu 18 wereldtitels achter haar naam en veroverde daarnaast 3 keer zilver en 3 keer brons. De zege op balk was haar 4e goud dit jaar nadat ze eerder de allroundfinale en de toestelfinale op sprong had gewonnen. Ook won ze met haar land de teamfinale.

De scores
Op balk kwam Biles tot een score van 15,066. De Chinese titelverdedigster Liu Tingting werd met een score van 14,433 2e, voor haar landgenote Li Shija: 14,300. Sanne Wevers, olympisch kampioene op het toestel, ontbrak in de finale. De Oldenzaalse was na veel blessureleed nog niet fit genoeg om optimaal te presteren, maar droeg wel bij aan het teamresultaat dat de Nederlandse turnsters een ticket voor de Spelen van Tokio opleverde.

Medailleregen
Biles zal daar op jacht gaan naar een aanvulling van haar verzameling van 4 gouden en 1 bronzen olympische medailles, alle behaald in Rio. Biles haalde haar WK-medailles bij 5 WK-optredens, te beginnen in 2013 in Antwerpen. Tsjerbo was ook op 5 WK's actief, tussen 1991 en 1996.