Bondscoach Van Bokhoven ligt Yuri van Gelder dwars

12 oktober 2019

ANP

Bondscoach Bram van Bokhoven lijkt onmogelijke dingen van Yuri van Gelder te vragen. De oud-trainer eist van de 36-jarige ringenspecialist dat hij eerst scores van 14.9 punten of meer behaalt, voordat de turner mee mag doen aan wereldbekerwedstrijden.


In Stuttgart zou zo’n rapportcijfer hem (gedeeld) WK-zilver hebben opgeleverd. De gouden score van Ibrahim Colak uit Turkije lag maar een fractie hoger: 14.933.

Van Bokhoven stelde de norm een jaar geleden op scherp, nadat Van Gelder voorzichtig een internationale comeback had gemaakt in drie Challenger Cups, een niveau onder de wereldbeker. Hij bleef steken op een score van 14.4. De wereldkampioen van 2005 lijkt in stilte te stoppen. Zijn laatste wedstrijd turnde hij op 22 september vorig jaar in het Hongaarse Szombathely.
Blokkade
De Nederlandse gymmastiekunie wierp een blokkade op voor wereldbekeroptredens, op de NK in Rotterdam schitterde de voormalige Lord of the Rings door afwezigheid. De weg naar de Olympische Spelen is zo goed als zeker afgesneden, nu het Nederlands team zich niet geplaatst heeft. Er is nog hooguit 1 ticket te verdienen voor een toestelspecialist. Dat is bestemd voor Epke Zonderland.


Jammer
Het is niet voor het eerst dat de olympische weg voor Van Gelder doodloopt in de Hanns-Martin Schleyer Halle in Stuttgart. In 2007 won hij hier WK-zilver. Het had goud moeten zijn om in Beijing te komen. De wegen van Van Bokhoven en Van Gelder scheidden zich na Yuri-gate in Rio de Janeiro. De turner werd nog voor de ringenfinale naar huis gestuurd na een avondje stappen, Van Bokhoven ‘promoveerde’ daarna tot bondscoach.