Braziliaan Mariano volgt Epke op als kampioen

13 oktober 2019

REUTERS

Wie volgt Epke Zonderland op als wereldkampioen aan de rekstok? Dat was de vraag bij het slotnummer van de WK turnen in Stuttgart, waar de titelverdediger schitterde door afwezigheid. Arthur Mariano bleek het meest stokvast in een spannende finale.


Huilend, met 2 handen voor het gezicht, stortte de 26-jarige Braziliaan van geluk ter aarde, nadat de score van Samuel Mikulak, de laatste finalist, op het scorebord verscheen. Hij staat niet bekend als hoogvlieger: 20ste op de Spelen in zijn thuisland, 35ste een jaar geleden op de WK in Qatar.

Geen record
Met 14.900 punten bleef Mariano in de Hanns-Martin Schleyer Halle ver verwijderd van het officieuze wereldrecord van Zonderland, in het voorjaar gevestigd tijdens de EK in Polen. Qua moeilijkheid lijkt een Zonderland in goede doen nog op eenzame hoogte te staan op rekstok. Niemand kwam in moeilijkheid boven 6.3 uit. De drievoudig wereldkampioen uit Lemmer kwam in Polen tot 6.8 en kan indien nodig opschalen naar 7.0. Eerst moet Zonderland nog op de Olympische Spelen in Tokio zien te geraken. Die missie faalde in Stuttgart.

Volleman niet
Tisha Volleman was door de afmelding van Nina Derwael, wereldkampioene op brug, opgeschoven naar de positie van 1e reserve voor de vloerfinale. Omdat geen andere finaliste nog averij opliep, moest de Brabantse vanaf de tribune toekijken. De Brit Joe Fraser is de nieuwe wereldkampioen op brug. Meerkampkampioen Nikita Nagornyy uit Rusland raapte op de slotdag van het toernooi op sprong het goud op.