Internationale bond spreekt Carlsen aan op rol in schaakrel: ‘Kan onze sport beschadigen’

23 september 2022

Proshots
FIDE Schaak Bond Rol Schaak Rel Magnus Carlsen vs Hans Niemann Reactie

De internationale schaakbond FIDE is niet blij met het gedrag van wereldkampioen Magnus Carlsen. De bond vindt dat de Noor zich anders had moeten gedragen in de schaakrel die onlangs ontstond. Carlsen (foto) trok zich maandag op een onlinetoernooi al na 1 zet terug in zijn partij tegen de 19-jarige Amerikaan Hans Niemann.


2 weken daarvoor had Carlsen verrassend verloren van Niemann, van wie in schaakkringen wordt gesuggereerd dat hij mogelijk vals speelt. De 31-jarige Carlsen, een internationaal fenomeen, al jaren wereldkampioen en dé te kloppen schaker, liet in een korte uitleg weten dart hij de Amerikaan van valsspelen verdenkt.

'Houd eer aan jezelf'
Volgens de FIDE doet Carlsen daarmee geen recht aan zijn status als champ. "De wereldkampioen heeft een morele verantwoordelijkheid die past bij zijn status, want hij wordt gezien als een mondiale ambassadeur van het schaken", meende de de internationale bond.

"Zijn acties hebben impact op de reputatie van collega's, op de sportieve resultaten en kunnen mogelijk onze sport beschadigen. We zijn ervan overtuigd dat er betere manieren waren om met deze situatie om te gaan."

Onderzoek doen
De FIDE zegt in de uitgebreide verklaring over zogenaamde 'polemiek' (= een schriftelijke strijd) tussen Carlsen en Niemann ook 'grote zorgen' te hebben over de mogelijke schade die valsspelerij kan toebrengen aan de sport. De bond wil de zogeheten fairplay-commissie onderzoek laten doen naar de zaak.

Niemann gaf eerder toe als kind te hebben gefraudeerd in onlinepartijen. Het verhaal gaat dat hij mogelijk met (ook anale) zendertjes werkt of via een hack inzicht had gekregen in de voorbereiding van Carlsen, al is daar geen duidelijk bewijs voor.

Lees ook: Hans Niemann over beschuldiging van anaal zendertje: 'Ik schaak niet vals en wil naakt spelen om dat te bewijzen'