Theoretische video vergroot kans van valsspelen Niemann: ‘Sluitend is het bewijs niet’

27 september 2022

De schaakrel tussen meervoudig kampioen Magnus Carlsen en de zogenaamde valsspeler houdt de schaakwereld nu al enkele weken in de greep. Een video van YouTuber Yosha toonde echter aan dat de kans dat Niemann vals heeft gespeeld weliswaar héél groot is, al bevat de video géén sluitend bewijs.


De 31-jarige Noor beschuldigde zijn 12 jaar jongere rivaal uit Amerika deze week openlijk van valsspelen. In een verklaring riep Carlsen eenieder op om 'meer te doen' tegen vals spelen. De rel begon eerder deze maand bij de Sinquefield Cup in St. Louis. Toen verloor Carlsen verrassend van Niemann in de 3e ronde.

Lees ook! Keiharde beschuldiging van Carlsen geeft schaakrel een nieuw vervolg: 'Niemann speelde vaker vals'

Schaakrel
Daarmee was de verbazing nog niet klaar. Carlsen trok zich nadien uit het toernooi en verliet kort, na precies 1 zet te hebben gedaan, een online toernooi. Hierna sprak schaakbond FIDE Carlsen aan op zijn gedrag.

Carlsen bleef bij zijn punt: volgens hem is de ontwikkeling van Niemann te ongewoon. "Ook kreeg ik de indruk dat de man helemaal niet gespannen was. Hij hoefde zich niet te concentreren bij cruciale zetten, terwijl hij mij compleet wegspeelde op een manier die maar weinig spelers kunnen."

'Geen anale kralen'
Niemann ontkende zijn recente valsspelerij, al gaf hij toe dat hij als kind meerdere keren heeft gefraudeerd bij online-toernooien. Het verhaal gaat dat hij door middel van anale kralen in zijn achterste 'sturing' krijgt om zijn volgende move te bepalen. Hierop bood Niemann aan een partij naakt te spelen om zijn onschuld te bewijzen. Wordt vervolgd...