Voormalig sterkste man van Nederland is nu dammer: ‘Wel even wat anders’

11 augustus 2019

ANP

Tjalling van den Bosch is tegenwoordig dammer, maar in een vorig leven hoorde hij tot de wereldtop van de sterkste mannen. Op de slotdag van de Brunssum Open verloor hij van een Tsjechische vrouw: iets dat hem als krachtpatser nooit was overkomen. In een interview met NOS blikt Van den Bosch terug op zijn bijzondere loopbaan.


30 jaar terug schoof hij geen damsteentjes, maar versleepte de inmiddels 64-jarige Van den Bosch hele boomstammen. Zijn grote gestalte is het enige dat hem herinnert aan zijn tijd als 'sterke man'.

Adrenaline
"Je vloeit over van adrenaline. Je gaat over de limiet in krachtexplosies", zei hij over zijn werkwijze van weleer. "En verwar ons niet met bodybuilders, die hun lichaam mooi oppompen. Dat zijn de echte kunstenaars. Wij zijn de rouwdouwers."

De man zit nu dus vaak achter een dambord. Wat een verschil! "Mijn hele leven hangt van toevalligheden aan elkaar. Het rekenen, de creativiteit en het visualiseren, dat trekt me aan in de sport. Ook al heb ik een meestertitel, ik ben vooral liefhebber. Het is een leuke hobby voor me."

Grote meneer
Van den Bosch verdiende de kost vooral met zijn spieren. Hij was van 1988 tot 1997 prof. "Ik ben er nog relatief laat mee begonnen. Elk jaar was ik van april tot oktober van huis, ik ging de hele wereld over. En er was toen goed geld mee te verdienen."

Als sterkste man van Nederland stelde je in die tijd ook echt wat voor, meent Van den Bosch. "Man, ik werd veel herkend op straat. Iedereen keek ernaar, op televisie hadden we ook nog maar drie netten in die tijd. We scoorden een kijkdichtheid van 75 procent, echt ongekend was dat."

Via zijn vriend Geoff Capes belandde Van den Bosch in het internationale wereldje. "Daar gebeurden dingen waar ik me nu eigenlijk best wel voor geneer, maar het was voor iedereen gewoon goede business. Dwergwerpen bijvoorbeeld, heb je daar wel eens van gehoord? Deden ze in Australië, dan gooide je een lilliputter zo ver mogelijk op een springkussen. Ook zij kregen daar trouwens goed voor betaald."

Dwergwerpen
Schaamte en trots liggen dicht bij elkaar. "Weet je dat ik een wereldrecord heb neergezet dat tot op de dag van vandaag in de boeken staat?" Van den Bosch heeft ooit 18 personenauto's getrokken, die bij de bumpers aan elkaar waren gebonden met stukken touw. "Heeft niemand sindsdien overtroffen."

Inmiddels is Van den Bosch dicht bij zijn pensioen. Hij werkt nog 20 uur per week in de voedingsindustrie, om verder gewoon dingen te doen die hij leuk vindt. Door persoonlijke omstandigheden stelde hij teleur op het toernooi in Brunssum, maar hij is nog steeds fanatiek. Ook bij het dammen giert de adrenaline nog door zijn lichaam.

Andere koek
"Maar dit is natuurlijk wel even anders." Eigenlijk is Van den Bosch al vanaf kinds af aan dammer, meedoen aan het kampioenschap voor de sterkste man van Friesland was ooit een geintje. Van het een kwam dus het ander. Nu zit hij met zijn imposante lijf van 140 kilo achter een te klein houten tafeltje. Door de liefde voor het bordspel heeft hij zijn uitlaatklep gevonden in volledige anonimiteit.