Zelfs online schaken organiseren is moeilijker dan je denkt

23 april 2020

Karel Delvoije/Orange Pictures

Online schaken lijkt op het eerste oog een vrij makkelijke manier om het schaken op afstand mogelijk te maken. Toch is ook die sport online beoefenen niet zo makkelijk als het lijkt. Er komt veel meer bij kijken dan een schaakbord en een internetverbinding, zo constateert 5-voudig Nederlands kampioen in het online schaken, Loek van Wely. 


De wereldkampioen in het schaken, de Noor Magnus Carlsen, organiseerde afgelopen zaterdag het 1e grootschalige online toernooi: The Magnus Carlsen Invitational. Het toernooi duurt in totaal 2 weken. 8 van de beste spelers van over de hele wereld strijden om de hoofdprijs van 75 duizend dollar. De hele prijzenpot is in totaal 250 duizend dollar. Online schaken is al jaren aanwezig, maar nog niet op zo'n grote schaal als nu. Mede door het coronavirus.

Hype
Ook in Nederland is online schaken al jaren een ding. Sinds 2009 worden er al Nederlands kampioenschappen online schaken gehouden. Van Wely won 5 van de 10 edities tot nu toe. Hij denkt dat online schaken nu niet opeens het nieuwe normaal gaat worden in de schaakwereld. "Op dit moment is het de enige mogelijkheid om bezig te zijn met het spelletje. Het online schaken is nu daarom een hype. Als het coronavirus voorbij is, zullen er wel een aantal dingen blijven. Maar dat zal ook wel grotendeels verdwijnen. Want als jij een 'normaal’ toernooi organiseert, heb je veel minder last van of iemand vals speelt of niet."


Vals spelen
Want dat vals spelen, dat is juist het hele ding. In het schaken mag je geen technologie gebruiken. Tijdens het NK in 2019 werd bijvoorbeeld een 19-jarige jongen gediskwalificeerd. Hij werd verdacht van het gebruiken van een telefoon tijdens zijn bezoekjes aan het toilet. Want hij ging nogal vaak naar de wc. Tijdens een wedstrijd online schaken ligt fraude dus helemaal snel op de loer.

2e laptop
Iemand die een wedstrijd online schaakt kan namelijk ‘makkelijk’ een 2e laptop gebruiken en daar de computer mee laten denken over de beste zet. Toch denkt Van Wely dat de ‘grote jongens’ dat niet zullen doen.

Grote jongens spelen niet vals
"Dat toernooi dat Carlsen organiseert, daar spelen jongens met een flinke staat van dienst. Die gaan hun reputatie echt niet op het spel zetten. Maar de wat kleinere spelers, die het geld nodig hebben, die kunnen wel eens stiekem in de snoeppot graaien. Die hebben minder te verliezen in vergelijking met die grotere spelers. Het toernooi dat Magnus organiseert, wordt online veel bekeken. Als alle ogen op jou gericht zijn, dan is het niet zo makkelijk om vals te spelen."