Eliud Kipchoge op weg naar de magische grens van 2 uur

8 oktober 2018

AFP

In de marathonwereld wordt over een magische grens van 2 uur gesproken. Keniaan Eliud Kipchoge (33) tikte tijdens de marathon van Berlijn de tijd van 2 uur, 1 minuut en 39 seconden aan en daarmee het nieuwe wereldrecord. Het oude record was 2:02:57. Die magische grens komt dus steeds dichterbij. “We zien nog steeds dat er rek in zit”, zegt zijn manager Valentijn Trouw in een interview met Sportnieuws.nl


Trouw ziet nog genoeg kansen liggen voor zijn ‘pupil’ na de marathon van Berlijn waar Kipchoge een nieuw wereldrecord liep. “Het was een uitzonderlijke prestatie. Aan de andere kant is Eliud nog steeds aan het groeien als atleet; hij probeert steeds sterker te worden. We zien nog steeds dat er rek in zit. Records zetten steeds een standaard neer waar atleten zich aan optrekken in de sport. Als iemand fysiek en mentaal klaar is, kan zo’n record worden verbroken. Een atleet zet een uitzonderlijke prestatie neer en andere atleten krijgen dan meer vertrouwen, want ze zien dat het mogelijk is.”

Het record
Hoe het nog sneller kan? Bijvoorbeeld met betere concurrenten – die als haas mee kunnen lopen. “Tijdens de marathon van Berlijn waren de tempomakers niet perfect. Ze konden Kipchoge niet meer bijhouden. Het is niet makkelijk om op dit niveau mensen te vinden die mee kunnen gaan, daar valt nog winst te halen. Normaal lopen de tempomakers tot 30 kilometer mee, dat was tijdens Berlijn niet het geval.”

De omstandigheden moeten perfect zijn: rond de 12 graden, luchtvochtigheid rond de 60% en weinig wind. ‘Berlijn’ kwam daar aardig in de buurt. Maar in de voorbereiding zit ook nog speelruimte. Daarin zit veel werk en zelfkennis. “We werken 4 maanden naar een marathon toe. Qua trainen zien we dat Eliud steeds beter zijn lichaam leert kennen. Hoe hij reageert op trainingen, hoe diep hij moet gaan om absoluut top te zijn op de dag van de wedstrijd. Daarin krijgt hij veel ervaring en wordt hij steeds sterker.”

Mogelijkheden
De manager vanuit Global Sports Communication denkt dat we in de buurt komen van die heilige 120 minuten, maar weet ook dat het lastig gaat worden. “Het wordt steeds moeilijker om daar nog zo maar een paar seconden er vanaf te halen. Aan de andere kant laat Eliud zien dat als je er in gelooft en serieus op voorbereidt en je gezegend bent met zo’n talent, dat er veel mogelijk is.” Zo probeerde de Keniaan deze magische grens van 2 uur te halen. Op een racecircuit.

Monza
Bij zo’n voorbereiding horen ook uitdagingen. Op het racecircuit van Monza liep Kipchoge voor zijn sponsor Nike met een taak: ‘Is het mogelijk om die magische grens te halen?’ Kipchoge zette een fantastische tijd neer, maar net geen 2 uur. Het werd een tijd van 2 uur en 25 seconden. Deze poging werd echter niet gezien als erkende poging.

“De tempomakers liepen steeds 1 ronde; er kwam steeds een iemand per ronde in, die ging er dan weer uit voor iemand anders en dat ging zo door. Dat mag dus niet. Je mag gedurende wedstrijd geen nieuwe tempomakers brengen. Maar in een gewone stadsmarathon is het dus niet toegestaan.”

Wie o wie?
“Eliud lijkt de grootste kanshebber voor het verbreken van zijn eigen wereldrecord. Hij heeft in Berlijn en in Monza laten zien dat hij tot wereldprestaties in staat is.” Trouw durft niet te zeggen of Kipchoge de tijd van 2 uur ooit gaat verbreken. Hij ziet de Keniaan wel als grootste kanshebber. Eliud weet zeker dat iemand die 2 uur gaat halen. De loper weet alleen niet of hij dat zelf is.

Prijzenkast van Eliud Kipchoge
World Marathon Majors: 7x 1e (3 maal Londen, 3 maal Berlijn en 1 maal Chicago)
Olympische Spelen 5000m: 1x brons (Athene 2004), 1x zilver (Beijing 2008)
Olympische Spelen Marathon: 1x goud (Rio de Janeiro 2016)
AIMS Best Marathon Runner Award (2015 en 2016)