Handbalbond hoopt OKT naar Nederland te halen

BSR Agency

Brian Vesseur • 00:40, 27-09-2019 / Laatste Update: 06:37, 08-01-2024

Nederland kan zomaar de host worden van het Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de handbalvrouwen. Het NHV (Nederlands Handbal Verbond) gaat zich kandidaat stellen. De 3 kwalificatietoernooien zijn van 20 t/m 22 maart.

Alleen de winnaar van het komende wereldkampioenschap in Japan, dat eind november begint, is rechtstreeks geplaatst voor de Olympische Spelen van Tokio, evenals thuisland Japan. De overige teams moeten zich kwalificeren via zogenoemde OKT’s, waar per toernooi 4 landen deelnemen. Thuisvoordeel kan een bepalende factor zijn voor plaatsing voor de Spelen.

Tophandbal

Sjors Röttger, algemeen directeur bij het NHV: ,,Het belang voor onze handbalsport is groot, de sportieve redenen voorop, maar ook het feit dat we met elkaar toe zijn om tophandbal in Nederland te presenteren. Handbal is populair in Nederland. Naar de EK-kwalificatiewedstrijd van de dames van donderdagavond (Nederland won in Eindhoven met 32-24 van Oostenrijk, red.) kwamen liefst 5000 mensen kijken. Dat geeft aan dat handbal leeft.”

Podium

De Nederlandse vrouwen staan de afgelopen jaren steevast op het podium bij de belangrijkste internationale toernooien. 3 jaar geleden bij de Olympische Spelen van Rio werd het team vierde, vorig jaar won het team brons op het EK in Frankrijk.