Handbalheldinnen pakken WK-titel na zinderende finale tegen Spanje

Orange Pictures

admin • 14:57, 15-12-2019 / Laatste Update: 11:52, 07-01-2024

De Nederlandse handbalsters hebben op fantastische wijze het wereldkampioenschap handbal gewonnen. In een zinderende finale werd Spanje nipt verslagen met 29-30.

Nederland was in de 1e paar minuten van de wedstrijd niet goed bij de les. Na amper 5 minuten spelen keek de ploeg al direct naar een achterstand van 5-2 aan. Voornamelijk het aanvalsspel van de Nederlandse dames liet te wensen over, waardoor bondcoach Mayonnade al snel naar een time-out greep.

Iets beter kwamen de handbalsters in de wedstrijd, maar na een kwartier stond er nog altijd een achterstand van 9-7 op het scorebord. Het was Estavana Polman die met een krachtig schot de aansluitingstreffer scoorde. Kort daarna poetste Loïs Abbingh de achterstand definitief weg.

Nederland draait wedstrijd voor rust om

Een aantal minuten bleef het gelijkstaan, tot Spanje kon profiteren van de tijdstraf van Laura van der Heijden. Vanaf 7 meter konden de Zuid-Europeanen op voorsprong komen, maar niet voor lang. Nederland bleef in het spoor van de tegenstander door telkens de gelijkmaker tegen de touwen te werken.

Via Danick Snelder kwam Nederland dan eindelijk op voorsprong. Door een uitstekend slot van de 1e helft wisten de vrouwen deze alleen maar verder uit te breiden. Toen het geluid van de zoemer klonk, was de tussenstand 13-16 in het voordeel van de Oranje-speelsters.

Spanje knokt zich terug

In de 2e helft leek Nederland prima van start te gaan, maar verslikte het zich wel een aantal keer in het aanvallende spel van de Spaanse speelsters. Een kwartier na rust hadden was het verschil teruggebracht naar 2. Polman kon vervolgens na een mooie goal wat verluchting brengen.

Een halve judowerp zorgde ervoor dat Nederland kort met een speelster minder kwam te staan. De schade moest beperkt gehouden worden. Dat lukte, want Nederland bleef op voorsprong staan. Veel kansen daarna over en weer, maar deze gingen er merkwaardig genoeg allemaal niet in. Met minder dan 5 minuten te gaan liep de spanning gigantisch op door de aansluitingstreffer van de Spanjaarden.

Ultiem slotstuk

Spanje kon vanaf dat moment alles of niet spelen. Een goede actie van Tess Wester redde Nederland eerst nog, maar daarna kon ze niet voorkomen dat de gelijkmaker op het scorebord kwam.

Toen moest de krankzinnige laatste slotminuut nog aanbreken. Een onderbreking van een snelle aanval van Nederland zorgde ervoor dat Spanje een directe rode kaart ontving. Daar bovenop kwam nog een strafworp vanaf 7 meter. Dat met alleen nog maar 6 seconden te gaan. Deze werd onberispelijk binnengegooid door Abbingh.

Direct daarna kon de champagne ontkurkt worden. Nederland heeft voor het eerst in de historie het WK handbal gewonnen, waardoor het zich ook nog eens direct wist te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio.

WOOOOWWWWWWW!!!! Geniet nog even mee van die weergaloze ontknoping!!! Abbingh is voor altijd onsterfelijk😍😍😍#ZiggoSport #WKHandbal @Handbal_NL pic.twitter.com/9sTRAlPDfT