Handbalmannen keren terug op WK met dikke zege op Argentinië

Marcel Roes • 20:58, 13-01-2023 / Laatste Update: 04:42, 12-12-2023

De Nederlandse handballers waren sinds 1961 afwezig op het WK. De terugkeer verliep lekker: Argentinië werd verslagen met ruimte cijfers. In Krakau, Polen werd het 29-19.

In de eerste 20 minuten liet de ploeg van de Zweedse coach Staffan Olsson in aanvallend opzicht nauwelijks kansen liggen. Aanvoerder en hoekspeler Bobby Schagen noteerde bij de eerste kans een misser, maar was daarna vrijwel feilloos in de afwerking.

Kay Smits bleef scoren, ook uit strafworpen. Doelman Bart Ravensbergen, de goalie van Nordhorn-Lingen stopte een strafworp van Federico Pizarro. Hij keerde in de eerste helft 48 procent van de Argentijnse schoten. Dat zijn cijfers van wereldniveau.

Groepsfase

De zichtbaar gefrustreerde Argentijnen kwamen niet meer in de buurt Nederland, dat al mag denken aan de 2e fase van het toernooi in Katowice. Uit iedere groep gaan de beste 3 teams spelen voor een plaats in de kwartfinales. De andere tegenstanders van Oranje zijn Noorwegen en Noord-Macedonië.