Handbalsters beginnen EK met verrassende nederlaag

admin • 22:01, 04-12-2016 / Laatste Update: 16:19, 12-12-2023

De handbalsters van Nederland zijn op het EK in Zweden begonnen met een nederlaag tegen Duitsland. Het team van de Deense coach Helle Thomsen verloor zondag in Kristianstad verrassend met 30-27 van de oosterburen.

Nederland kwam in de Kristianstad Arena voor rust nog wel op 5 punten voorsprong (11-6), maar liep in de 2e helft achter de feiten aan. Oranje, dat vorig jaar op het WK in Denemarken nog 2e werd, zit in groep B ingedeeld met Duitsland, Frankrijk en Polen.

Weggegeven

In de 2e helft ging het tot 18-14 nog goed voor het team van Thomsen, de opvolgster van Henk Groener. Daarna gaven de Nederlandse vrouwen de wedstrijd langzaam uit handen. Kelly Dulfer kreeg bij 20-21 een rode kaart. Lois Abbingh en Nycke Groot scoorden allebei 5 keer voor Nederland, dat in Zweden aantrad zonder Lynn Knippenborg.

De speelster van het Duitse Buxtehuder SV haakte op de dag van de wedstrijd af met een knieblessure. Bij Duitsland, dat ontbrak op de Olympische Spelen, was Svenja Huber met 7 doelpunten het meest trefzeker.

Polen

Dinsdagavond speelt Nederland om 18.30 uur tegen Polen. Donderdagavond wacht Frankrijk, dat in de halve finale op de Olympische Spelen te sterk bleek. Die wedstrijd begint om 20.45 uur. De bovenste 3 teams uit de poule plaatsen zich voor de tweede poulefase, waar 12 van de 16 teams in zullen spelen.

2 groepen van 6

De tweede poulefase bestaat uit 2 groepen van 6 landen, waarbij de beste 2 landen uit beide groepen doorgaan naar de halve finales van het Europees kampioenschap dat duurt tot zondag 18 december.