Handbalsters verliezen spannende EK-finale van Noorwegen (video)

admin • 20:24, 18-12-2016 / Laatste Update: 07:13, 07-01-2024

Helaas! De Nederlandse handbalsters zijn 2e geworden op het EK in Zweden. In de finale verloor het zondagavond na een hele, hele spannende wedstrijd van Noorwegen: 29-30. Maar het zilver is ook al heel knap, want nog nooit is het Oranje gelukt om een EK-finale te halen. Knappe prestatie meiden!

De Oranjedames warmden zich tijdens het volkslied al goed op. Ze zongen het Wilhelmus lekker mee en begonnen daarna fel aan de wedstrijd. Niemand minder dan Nycke Groot, uitgeroepen tot beste speelster van het EK, scoorde meteen uit de 1e aanval: 1-0.

Snelder on fire

Ook de Noren gooiden meteen raak uit de 1e aanval en profiteerden daarna van een misser van Oranje: 1-2. Danick Snelder maakte er vervolgens 2-2 van, waarna Noorwegen meteen weer toesloeg. Beste vrouw in de eerste 10 minuten was Snelder die er nog eens 2 keer scoorde en samen met Estavana Polman zorgde voor een 5-5 stand.

Super Tess!

Via Michelle Goos kwam Nederland voor het eerst op voorsprong (6-5). De Noorse vrouwen bleven alleen wel in de nek hijgen, maar zagen hoe onze mooie Tess Wester keer op keer fraai redde. Na een kwartier spelen, waarin Snelder 4 goals maakte en 2 minuten naar de kant moest, liep Oranje lekker uit naar een 9-6 voorsprong.

Tess Wester is ook weer in topvorm! Maar wel 9-8 inmiddels. #nednoo Time-out voor Nederland. pic.twitter.com/7K9vznWmjc

— Ziggo Sport Totaal (@ZiggoSport) December 18, 2016

Spanning

Beide teams maakten er een heerlijke en vooral spannende 1e helft van. Oranje liep weer uit naar een voorsprong van 3 punten (12-9), maar via 2 knappe afstandsschoten kwamen de Noren weer terug tot 13-12. Daarna lieten de Nederlandse dames het eventjes liggen door 2 foutjes. Ook Wester was even niet zo best en dat zorgde voor een 14-14 stand. In de laatste minuut voor de rust kwam Noorwegen weer eens op voorsprong uit een vrije bal, maar Groot zorgde uit de tegenaanval voor een lekkere ruststand: 15-15.

Het is 15-15 in de rust. Wat een spanning! Hier de laatste goal vlak voor de pauze. #nednoo pic.twitter.com/7PEUgKdbBV

Groot

Meteen na rust kwam Noorwegen op 15-16, maar wéér was het Groot die haar lekkere vorm bewees. Ze maakte gelijk, maar zag daarna wel hoe Laura van der Heijden een dure 7-meter weggaf: 16-17. Ze maakte haar fout daarna zelf goed, maar de Noorse dames pakten vervolgens voor het eerst een voorsprong van 2 puntjes: 17-19.

Groot gat

Oranje begon de 2e helft veel minder dan de 1e. De Noren profiteerden daar goed van en liepen snel uit naar 20-22. Reden voor de Deense bondscoach Thompsen om een time-out voor Oranje aan te vragen. Maar de dames kwamen er niet beter uit. Sterker nog, Noorwegen pakte voor het eerst een ruime voorsprong van 4 punten: 20-24.

Oei...

Noorwegen gaf daarna nóg meer gas en leek de wedstrijd langzaam te beslissen. De sterke Scandinaviërs liepen uit naar 22-26 en Oranje kon niets anders dan keihard vechten. Dat namen ze soms iets te letterlijk, want via wéér een 7-meter liepen de Noren uit naar 23-28. Meteen in de tegenaanval kregen ook onze dames een 7-meter via Abbing. Raak! (24-28).

Sterke Noren

Met nog 10 minuten te gaan moest Oranje écht alles geven. Het kwam via Snelder terug op 25-28, Noorwegen had geluk met de ijzersterke Mork die 12 (!) keer scoorde. Tot de laatste seconden was het ongelooflijk spannend. De leeuwinnen kwamen na een inhaalrace terug tot 29-30 en maar een fout bij een pass in de slotseconde ging het tóch mis: 29-30.