Lekker! Nederlandse handbalsters plaatsen zich voor het EK

AFP

Martijn Baars • 21:25, 31-05-2018 / Laatste Update: 08:57, 05-01-2024

De Nederlandse handbalsters staan eind november weer op het EK handbal. Door een 29-28 spannende overwinning op Wit-Rusland in Minsk is de ploeg van de Zweedse bondscoach Helle Thomsen zeker van een ticket naar Frankrijk.

Daar vindt van 30 november tot en met 16 december het EK plaats. Nederland verdedigt daar een zilveren plak, die in 2016 werd gewonnen in Zweden. De finale werd toen verloren van Noorwegen. Op het WK afgelopen jaar pakte Nederland ook nog eens brons.

IJzersterke verdediging

Tegen Wit-Rusland was de openingsfase zenuwslopend en kwam het gastland zelfs brutaal op een 2-0 voorsprong. Maar door een ijzersterke verdediging daarna, kon Oranje de voorsprong weer pakken en zelfs een gaatje van 3 slaan. Met rust stond het 16-13 in het voordeel van Nederland, dat in het zwart speelde.

Gelijkspel was voldoende

Na rust bleef het opletten geblazen voor de handbalsters uit Wit-Rusland. De thuisploeg begon namelijk furieus en leek binnen 5 minuten de achterstand alweer terug te brengen tot nog maar 1 goal. Toch lukte het Nederland om weer de overhand te pakken. Na 10 minuten in de tweede helft stond het 22-18 voor Nederland en was het EK een half uurtje later echt zeker. De handbalsters wisten van tevoren dat een gelijkspel ook genoeg was geweest.

Nog 1 potje

Nederland speelt in de EK-kwalificatie nog tegen Kosovo, maar die wedstrijd gaat dus nergens meer over. De ploeg van Thomsen verloor in de poule alleen van Hongarije. In Eindhoven werd het 22-23.