Nederlandse handbalsters winnen van Noorwegen na flinke achterstand

admin • 14:59, 06-12-2019 / Laatste Update: 08:54, 07-01-2024

De Nederlandse handbalsters hebben in hun laatste groepfasewedstrijd knap gewonnen van angstgegner Noorwegen. Het ging aan het begin van de eerste helft helemaal fout waardoor Nederland flink achter kwam, maar in de 2e helft werden de rollen omgedraaid en wonnen de Oranje handbalsters alsnog met 30-28.

Geen enkele speelster van dit Oranje kreeg het eerder voor elkaar van Noorwegen te winnen.

Eerste helft

Vanaf het begin van de wedstrijd nam Noorwegen de touwtjes in handen en kwam het na 10 minuten op een voorsprong van 5 punten verschil tegen Nederland. De Noren stonden goed te verdedigen en Nederland had daar geen antwoord op. Pas aan het einde van de eerste helft lukte Nederland even de achterstand te verkleinen naar nog maar 1 punt. Maar dat sprankje hoop liet Noorewegen al snel verdwijnen door een tandje bij te schakelen en het gat weer op 5 punten te brengen.

Tweede helft

Er moest dus wat gebeuren. Aan het begin van de tweede helft greep Nederland het initiatief en wist het de achterstand helemaal weg te werken: 23-23. Noorwegen riep een time-out in om de boel weer op orde te krijgen, maar dat had allesbehalve het gewenste effect. Nederland greep na 50 minuten voor het eerst de voorsprong, waarna Noorwegen weer om een time-out vroeg. Nederland had echter volledige controle over het duel en greep aan de hand van de uitblinkende Estevana Polman. Ook Tess Wester was weer belangrijk met een paar belangrijke reddingen in de slotfase: 30-28.

Hoofdronde

Nederland was al geplaatst voor de volgende ronde, de zogenaamde hoofdronde. Datzelfde geldt voor Noorwegen en Servië. In de hoofdronde volgt er een nieuwe groepsfase waarvan de beste 2 landen van de 2 groepen zich plaatsen voor de halve finales. Punten uit de 1ste groepsfase zijn ook van belang, omdat deze worden meegenomen naar de hoofdronde.

Een plek bij de eerste zes op dit WK is goed voor een olympisch ticket.