Nederlandse handballers winnen en zijn 1 tegenstander verwijderd van WK 2019

Screenshot Ziggo Sport

Martijn Baars • 15:34, 14-01-2018 / Laatste Update: 02:49, 08-01-2024

De Nederlandse handballers hebben in een tjokvolle sporthal in Sittard een play-off-ticket gepakt voor het WK 2019. Tegen België werd met goed handbal een score van 33-30 bereikt.

Vooral doelman Gerrie Eijlers maakte indruk in de eerste helft. Hij zorgde er in de openingsfase voor dat Nederland de voorsprong kon uitbouwen door de Belgen van scoren te houden. In de rust stond het 17-14 in het voordeel van Oranje.

Punt was genoeg

In de tweede helft hield Nederland het dominante spel, maar maakten de Belgen het wel zwaar. Met een hoop straffen voor beide ploegen als gevolg. Toch hield Oranje de voorsprong door vooral mentaal de Belgen te slim af te zijn. Zo maakte Steins expres een ongeldige goal, om zo meer tijd te pakken.

Spannende slotfase

Toch hielden de Belgen geloof in de overwinning. Vijf minuten voor tijd brachten ze de achterstand via Jeroen de Beule terug tot 2 goals. Nederland had aan een punt genoeg om de WK-kwalificatiepoule te winnen, maar wilde graag winnen. De Oranjemannen wisten zo ook dat een gelijkspel voldoende was.

EK-afvallers

In juni is de play-off. Dat zijn de laatste 2 wedstrijden (tegen 1 tegenstander, uit- en thuiswedstrijd) om een echt ticket voor het WK van 2019 te pakken. Afvallende landen van het EK kunnen dan de tegenstander zijn.