Nederlandse handbalsters grijpen EK-ticket door zege op Duitsland

5 maart 2022

ANP

De Nederlandse handbalvrouwen hebben zich geplaatst voor het Europees kampioenschap van later dit jaar. In het Topsportcentrum van Rotterdam won het team van bondscoach Per Johansson met 30-29 van Duitsland.


Na een achterstand van 17-15 bij rust en 27-23 in de 2e helft, leek Oranje het ticket zaterdag nog niet veilig te stellen. In de slotfase maakte Nederland echter alsnog het verschil. Lois Abbingh nam in de slotfase 2 belangrijke doelpunten voor haar rekening, waaronder het winnende.

Malestein de topschutter
Angela Malestein was met 6 treffers topscorer bij de ploeg van Johansson, gevolgd door Zoë Sprengers met 5 doelpunten en Abbingh en Danick Snelder met ieder 4.

Nederland wint alles
De handbalsters hadden donderdag ook al gewonnen van Duitsland. Eerder was Nederland te sterk voor Griekenland en Belarus. Belarus is vanwege de oorlog in Oekraïne uitgesloten van verdere deelname.

De beste 2 landen van de poule mogen naar het EK, dat van 4 tot en met 20 november in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro is. Duitsland heeft de beste kans op dat 2e startbewijs. Nederland sluit de kwalificatiereeks zondag 24 april af met een ontmoeting met Griekenland.

Bij het vorige EK, in 2020 in Denemarken, kwam Nederland niet verder dan de zesde plaats.