🎥 | Nederlandse handbalsters houden op EK huis tegen Montenegro en kunnen nog 5e worden (en WK-ticket pakken)

Sjors Tanis • 20:44, 16-11-2022 / Laatste Update: 06:59, 12-12-2023

De Nederlandse handbalsters kunnen op het EK geen medaille meer winnen, maar de ploeg heeft zich wel herpakt door in hun laatste wedstrijd in de hoofdronde thuisland Montenegro met grote cijfers te verslaan: 42-25.

Het Nederlands team kan nu nog als 3e eindigen in de poule en daarmee een duel om de 5e plaats afdwingen. Met de 5e plaats verdient Oranje een rechtstreeks ticket voor het WK van 2023 en dat zou de pijn van de gemiste medaille enigszins verzachten.

Medailles in 2018 en 2016

De ploeg van bondscoach Per Johansson zat er doorheen na het teleurstellende gelijkspel tegen Spanje (29-29) en de afstraffing door Duitsland (28-36), waardoor een plek bij de laatste 4 niet meer haalbaar was. Oranje won op het EK van 2016 nog zilver en op het EK van 2018 brons.

Nederland speelde in Skopje echter een prima wedstrijd tegen Montenegro, dat al geplaatst was voor de halve finales en zichtbaar niet tot het uiterste ging. Niettemin toonde Oranje aanvalslust en scoorde het makkelijk. Bij rust leidde Nederland al met 21-15 en die voorsprong werd in de 2e helft steeds verder uitgebouwd.