Nederlandse handbalsters naar WK-finale na FANTASTISCHE wedstrijd tegen topland Rusland

Orange Pictures

Martijn Baars • 11:58, 13-12-2019 / Laatste Update: 16:59, 07-01-2024

Nederland staat gewoon in de finale van het WK handbal in Japan! In de allerlaatste minuut maakten de Oranje handbalsters de beslissende goal: 33-32. De wedstrijd was echt fantastisch, met een hoog tempo en individuele hoogstandjes, die totaal gelijk opging.

2 snelle tijdstraffen aan het begin van de 2e helft leken Nederland de das om te doen. Eerst moest Kelly Dulfer 2 minuten naar de kant. Toen die net voorbij waren, moest ook Danique Snelder naar de bank. In overtal bleek Rusland ijzersterk en boog het de achterstand van 1 punt om in een voorsprong van 2 punten.

Heel hoog tempo

Dat was zonde, want Nederland was zeker de 1e helft minimaal van gelijk niveau van Rusland. De regerend olympisch kampioen kon maar moeizaam mee met het hele hoge tempo van Nederland. Toch bleef de tussenstand met rust gelijk: 16-16. Daarna ging het dus snel mis voor Nederland.

Nederland pakt toch weer voorsprong

Na die dubbele tijdstraf bleven de Oranje handbalsters een beetje achter Rusland aan scoren. Tot 10 minuten voor tijd: uit het niets stond Nederland ineens weer voor tegen het topland: 27-26. De voorsprong van 1 punt bleef heen en weer schommelen.

Nederland benut kans niet

Rusland liep wel telkens achter dat ene punt van Nederland aan. 3,5 minuut voor tijd scoorde Rusland weer de gelijkmaker, maar werd het afgefloten voor een aanvallende fout. Nederland kon dus optimaal profiteren en 2 punten voorkomen, maar zag Estavana Polman missen.

Finale!

Het moest in de laatste minuut gebeuren. Bondscoach Emmanuel Mayonnade pakte in een Nederlandse aanval nog een time-out. Nederland rekte de tijd ultiem en scoorde met nog 16 seconden te gaan. Rusland miste vervolgens in de slotseconde, waardoor de WK-finale binnen is! In die finale treft Nederland de winnaar van Noorwegen-Spanje.