Oranje handbalsters na zege op Montenegro zeker van ticket voor WK 2023

17 november 2022

Pro Shots
Per-Johansson-oranje-wk

De Oranje handbalsters hebben zich op het Europees kampioenschap in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro verzekerd van rechtstreekse plaatsing voor het WK van 2023. Dat toernooi wordt in Noorwegen, Denemarken en Zweden wordt gehouden. Oranje heeft dat te danken aan de eindstanden in de 2 poules in de hoofdronde.


De ploeg van bondscoach Per Johansson won woensdagavond zelf makkelijk van Montenegro met 42-25 en zag concurrent Spanje later met 36-23 verliezen van Frankrijk. Oranje eindigde daardoor als 3e in de poule van de hoofdronde. Daardoor zal Oranje het duel om de 5e en 6e plaats spelen. Tegenstander daarin is Zweden, de nummer 3 uit de andere poule.

WK-tickets
De beste 3 landen van het EK krijgen een ticket voor het WK in 2023, maar de organiserende landen zijn daarbij uitgezonderd. Noorwegen, Denemarken en Zweden zijn namelijk sowieso geplaatst als organiserende landen. En aangezien die 3 landen bij de laatste 6 op het EK zitten, gaan de WK-tickets voor de 3 beste landen daardoor naar Nederland, Frankrijk en Montenegro.

Wedstrijd om 5e/6e plaats
Oranje speelt vrijdag om 18.00 uur in Ljubljana tegen Zweden om de 5e plek. De halve finales gaan die dag tussen regerend wereldkampioen Noorwegen en olympische kampioen Frankrijk en tussen Denemarken en Montenegro.