Oranje naar halve finales EK na lekkere zege op Duitsland (video)

Bart van der Wijst • 23:24, 12-12-2018 / Laatste Update: 01:32, 05-01-2024

Nederland heeft zich geplaatst voor de halve finales van het EK in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen revancheerde zich voor de zwakke prestatie tegen Noorwegen en won van Duitsland: 27-21.

Een gelijkspel was ook voldoende geweest, maar Oranje - zonder Nycke Groot - won van Henk Groener, oud-bondscoach van de ploeg.

Nederland begon zenuwachtig aan de pot en keek al binnen no time tegen een 0-2 achterstand aan. Ze herstelden zich superieur en scoorden ze 5 keer achter elkaar. Duitsland deed snel wat terug, waardoor de marge weer 2 was.

Boze Tess Wester

Dat gat van 2 bleef eigenlijk de gehele 1ste helft zo, totdat Nederland 1 minuut voor rust balbezit kreeg. Oranje scoorde, maar speelde de klok niet goed uit. Daardoor kreeg Duitsland nog een kans, die er helaas invloog. Zo gingen beide ploegen rusten met een stand van 13-10. Tess Wester was woest op haar defensie. En terecht!

Ook na de thee kreeg Oranje als eerste ploeg een goal tegen. Maar weer reageerde de ploeg van Thomsen goed. Het maakte 2 doelpunten, waardoor het gat 4 goals was. Toch liet de ploeg Duitsland weer terug komen. De doelpunten werden te makkelijk weggegeven.

Gas geven!

Dat was het teken voor Oranje om even de gashendel open te draaien. Daardoor ontstond er een fijne voorsprong van rond de 4 a 5 goals. Duitsland werd steeds slordiger en de tijd tikte weg. Nederland wist dat het zeker was bij een plek bij de laatste 4 toen de zoemer ging.

Vrijdag treft Nederland in de halve finale gastland en regerend wereldkampioen Frankrijk.