Spanjaarden zijn pislink na ‘arbitrale dwaling’ in handbalfinale

15 december 2019

AFP

Spanje is boos! Het hele land wordt afgebroken na de beslissing van de scheidsrechter in de slotseconde van de handbalfinale. Door het hinderen van een bal kreeg Nederland een 7-meter in de laatste secondes, die uiteindelijk de wereldtitel opleverde. Een onterechte straf, vinden ze in Spanje.


Over die laatste minuut zal nog lang worden gesproken, vermoedt de Spaanse krant Marca. Op de website van de krant overschaduwt ‘een verschrikkelijke arbitrale blunder’ de knappe prestatie van de Spaanse vrouwen op dit WK. "Hier werd ons de wereldtitel ontnomen. Bij een stand van 29-29, Spaans balbezit en nog een halve minuut op de klok, leek er nog niets aan de hand. Maar even later ging de arbitrage gretig in op een protest van de Nederlandse bank”, beschrijft Marca de hete slotfase.

Gefloten op appèl!
"Ainhoa Hernández kreeg een straf aan de broek omdat ze een uitworp van goalie Tess Wester moedwillig zou hebben geblokkeerd. De scheidsrechter bij het doel floot, zonder echt te weten waarvoor. Afgaande op de protesten uit het Nederlandse kamp, werd er besloten dat de actie van Hernández een stokje stak voor een potentieel grote kans voor Oranje. Resultaat: een strafworp voor Nederland met nog 6 seconden te spelen. Weg wereldtitel."

Nederland wordt nog wel geprezen
Toch zijn er ook nog lovende woorden voor de enorm spannende finale én tegenstander Nederland. "Deze wedstrijd had alles wat je je kan wensen. Passie, geweldige spelers zoals Estevana Polman, die niet te stoppen was voor onze ‘Guerreras’ en spanning tot het einde. Spanje was dichtbij het waarmaken van een droom, maar mag trots zijn met zilver."