Van Louise naar Loui: tophandballer debuteert als transgender in Zweedse competitie

27 september 2021

Het is een primeur voor de Zweedse topsport: zaterdagavond debuteerde handballer Loui Sand in de Eredivisie voor mannen, 5 jaar na het olympische debuut als Louise bij de Zweedse tophandbalsters. ‘Historisch’, kopten Zweedse kranten zondag.


En ook Sand was in de 7e hemel. "Ik ben zo verdomd dankbaar en blij voor wat er zaterdag is gebeurd.”

Spelen in 2016
Tot 2018 ging Loui als Louise door het leven. Sand was een topspeelster bij de Zweden, deed mee aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, kwam met veelvoudig kampioen IK Sävehof uit in de Champions League en speelde bij het Franse Fleury. Daar leverde ze in 2018 haar contract in, waarna de hoekspeelster een transitietraject inging. Dat leidde van Louise naar Loui.

Reactie
Zaterdagavond volgde zijn debuut in de Zweedse eredivisie bij Kärra HF in de uitwedstrijd bij Märsta. Het werd een gala-avond voor de 1,64 meter grote Sand. "Ik ben echt verdomd dankbaar en blij met wat er zaterdag is gebeurd", schreef Sand op zijn Instagram-account. "Ik heb nu echt even moeite om alles van de laatste jaren nog eens de revue te laten passeren. Alles moet nog op me inwerken. Dat zal even duren. Maar mijn gevoel is geweldig. Ik hoop nu dat meer transgender personen durven te sporten, want hoe meer we zo worden gezien, hoe normaler het wordt. Uiteindelijk hoop ik dat we een gemeenschappelijke plek in de samenleving krijgen, precies zoals iedereen die heeft.”

In Zweedse media refereerde Sand gisteren bewust ook aan zijn afkomst. "Ik ben donker, geadopteerd én nu dus transgender, dus ik ben een makkelijk slachtoffer. Maar ik heb me tot nu toe geen zorgen hoeven te maken over wat dan ook. Dat vind ik echt overweldigend.” Sand dankte daarom in zijn uitgebreide boodschap op Instagram ook de mensen om hem heen. "Eerlijk gezegd zou ik dit allemaal niet hebben gedurfd als jullie niet zo goed voor me waren geweest. Jullie zijn magisch."