Eerste grote sport gaat weer officieel beginnen: niet spugen, geen handjes of high fives

4 mei 2020

EPA

Het klinkt in tijden van corona te mooi om waar te zijn: maar dinsdag begint in Zuid-Korea de honkbalcompetitie. Het is wereldwijd de 1e grote sport die weer officieel opstart. Spelers staan weer op het veld, maar de tribunes blijven leeg.
Doosan Bears tegen G Twins of Kiwoom Heroes tegen Kia Tigers. Ga er maar eens lekker voor zitten, want in Zuid-Korea begint het honkballen weer. Ook de NC Dinos komen in actie, tegen de Samung Lions, verder staan Lotte Giants en KT Wiz en Hanwha Eagles en SK Wyverns dinsdag om 2 ’s middags Koreaanse tijd tegenover elkaar voor de 1e speelronde van de competitie.

Strenge regels
Dat juist in Zuid-Korea voor het eerst weer professioneel gesport wordt, mag geen verbazing zijn, schrijft het AD. Inmiddels zijn meer dan 250 mensen aan corona overleden in het land, maar Zuid-Korea geldt met strenge regelgeving als voorbeeld in de strijd tegen het virus. Het beleid werpt zijn vruchten af en dat er weer gehonkbald wordt is het bewijs. De Koreaanse honkballeague KBO is na Amerika en Japan de grootste honkbalcompetitie ter wereld.

Corona
Geheel in lijn met het coronabeleid in Zuid-Korea gelden ook voor de honkbalwedstrijden strenge regels. De tribunes van de honkbalstadions, waar in sommige gevallen meer dan 25.000 mensen terecht kunnen, blijven noodgedwongen leeg. Handen schudden en high fives op het veld zijn verboden en wat misschien wel het meest moeilijk is voor een honkballer: ook spugen is ten strengste verboden.

Temperatuur gemeten
Van alle spelers wordt 2 maal per dag de temperatuur gemeten. Iedereen die op het veld staat zonder clubtenue (scheidsrechters en trainers) moet een mondkapje dragen. Wanneer een speler ziekteverschijnselen vertoont, moet die zo snel mogelijk in quarantaine en gaat het stadion waar die zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld op slot. Bij positieve gevallen wordt gekeken met wie de speler in contact is geweest en ook die personen moeten verplicht in quarantaine.