Waarom honkballers de bestbetaalde Nederlandse sporters zijn

26 april 2018

ANP

Ieder jaar als we het lijstje bekijken van bestbetaalde Nederlandse sporters, komen we bovenin een paar onbekende namen tegen. Hoe komt het toch dat de voor ons onbekende honkballers zoveel meer verdienen dan onze grote voetbalhelden? Sportnieuws.nl zocht het uit.


Nederlanders in de MLB
Kenley Jansen, Didi Gregorius, Jonathan Schoop, Xander Bogaerts en Andrelton Simmons. Allemaal honkbalmiljonairs met Nederlandse roots. Wat ze nog meer met elkaar gemeen hebben? Dat ze niet in Nederland geboren zijn, maar op Aruba of Curaçao. Toch staan ze iedere keer op het lijstje van bestbetaalde sporters.

Dit seizoen verdient Kenley Jansen als pitcher bij de LA Dodgers maar liefst 19,3 miljoen dollar. Ook Simmons verdient meer dan 10 miljoen, terwijl Bogaerts Gregorius en Schoop het met een bedrag tussen de 7 en de 9 miljoen doen.

Geen van de Nederlanders staat echter in de top 10 van best verdiende spelers in de VS. Het hoogste salaris is maar liefst 33.25 miljoen dollar in de Major League Baseball. Waarom kunnen teams meer dan 200 miljoen dollar uitgeven aan salarissen?

Geen budgetplafond
Honkbal is de enige grote sport in Amerika waar er geen hard budgetplafond is. In tegenstelling tot bij American Football en ijshockey wordt een team namelijk niet uitgesloten van deelname als het een bepaalde limiet overschrijdt. Het enige dat hiertegen wordt gedaan is een extra belasting opleggen op de teveel betaalde bedragen. De drempel voor die extra belasting lag in 2017 ook nog eens op $195 miljoen.

Ter vergelijking: in de NBA ligt het budgetplafond op 113.29 miljoen, in de NHL op $78 miljoen en in de NFL op $177,2 miljoen. Er gaat dus belachelijk veel geld om in de honkbalsport. Toch ligt het gemiddelde salaris in de MLB lager dan dat in de NBA, maar dat heeft te maken met het aantal spelers dat actief is. In NBA verdienen spelers gemiddeld $4,5 miljoen, terwijl ook in de Indiase cricket competitie beter wordt betaald dan in de MLB ($4.2 en $3.9 miljoen respectievelijk).

Waarom verdienen honkballers zoveel?
Om af te sluiten: hoe kan het zo zijn dat de minder atletisch ogende honkballers zoveel meer kunnen verdienen dan, bijvoorbeeld, voetballers? De voornaamste reden staat hierboven. Er zijn echter nog andere oorzaken. Zo spelen honkballers meer wedstrijden dan wie dan ook: 162 per seizoen! Dat betekent meer televisiegeld, zeker omdat de meeste honkbalwedstrijden plaatsvinden wanneer de NBA, NFL en de NHL stil liggen.

Een ander belangrijk aspect is de statistieken. Omdat honkbal geen contactsport is en ook nog eens weinig interactie plaatsvindt tussen spelers, valt bijna alles letterlijk uit te drukken in statistieken. Zo is dus heel snel duidelijk wie er goed is en wie niet. Scheidsrechters spelen bijna geen rol en er zijn dus bijna geen kenmerken die op gevoel worden bepaald. Een laatst reden is dat alleen de grote sterren veel geld krijgen. Als je 20 man minder dan een miljoen kan betalen, hou je veel geld over voor de grote sterren!