Check hier hoe St. Louis Blues voor het eerst in de historie de Stanley Cup won (video)

13 juni 2019

St. Louis Blues flikt het gewoon: zij hebben afgelopen nacht de Stanley Cup gewonnen. In het beslissende duel in de best-of-7 serie tegen Boston Bruins werd met 4-1 gewonnen. Het is voor het eerst in de historie dat de Blues de gigantische beker omhoog mochten houden.


Op vreemde bodem, in Boston dus, won St. Louis een beetje onverdiend, maar wat geeft het. Wie anders dan Ryan O’Reilly opende de score namens de uitploeg en hij zag Alex Pietrangelo net voor het einde van de 1ste periode de score verdubbelen.

Groot gat en belangrijke Binnington
Na een doelpuntloze 2de periode ging het in de laatste 20 minuten los. Brayden Schenn en Zach Sanford zorgden ervoor dat het 4-0 stond voor de Blues. Matt Grzelcyk deed een paar minuten voor tijd nog wat terug, maar verder kwam Boston Bruins niet meer.

Met 32 reddingen had Blues-keeper Jordan Binnington een belangrijk aandeel in de overwinning. O’Reilly, die de gehele serie belangrijk was, werd na afloop tot meest waardevolle speler van de play-offs uitgeroepen.

Droogte
De ploeg uit St. Louis moest 51 seizoenen wachten op het kampioenschap, de langste periode van alle teams in de geschiedenis van de NHL. De kampioen stond in 1968, 1969 en 1970 ook in de NHL-finale, maar verloor toen steeds met 4-0.

"Het moet allemaal nog even bezinken. Ik ben zo trots op deze groep. Het is ongelooflijk", zei Alex Pietrangelo, aanvoerder van St. Louis Blues. "We komen van heel ver. Wat een jaar was dit."

Echt van ver
In januari waren de Blues namelijk nog het lachtertje van de NFL en hadden ze de slechtste winst-verliesratio. Na een indrukwekkende opmars in de 2de seizoenshelft mochten ze alsnog meedoen aan de play-offs, met de winst in de Stanley Cup als kers op de taart.

© USA Today Sports