Fittie ijshockeycompetitie: Nederlandse clubs moeten geen Duitse teams

8 december 2018

Getty Images

Het plan van de BeNe League om uit te breiden met een kleine handvol Duitse ijshockeyteams kan niet op de steun rekenen van allee Nederlandse clubs.


Amsterdam Tigers liep deze week om die reden weg uit een vergadering en ook Zoetermeer Panters en Cairox HIJS Hokij Den Haag spraken zich uit tegen de ontwikkeling.

Voor alle 3 de clubs geldt dat de lange reistijd een extra en te grote belasting is op de spelers. Sinds enkele jaren spelen de Nederlandse teams in een competitie met Belgische clubs. De leiding van de competitie wil graag uitbreiden met Duitse teams, om het niveau omhoog te krijgen.

Tigers vindt dat de competitie er nog niet klaar voor is. "Wij passen ervoor om onze organisatie, spelers en vrijwilligers in een ongewis en naar ons inziens ongefundeerd avontuur te storten", zegt voorzitter Ben van Duin tegen Face-Off. "Amsterdam heeft de komende jaren voor Duitsland en zeker voor het vierde Duitse niveau geen belang of interesse. Wij hebben daar vooralsnog niets te zoeken.”

Bijval voor mening Amsterdam, niet voor handelswijze
Ook de besturen van respectievelijk Den Haag en Zoetermeer gaven aan geen interesse te hebben in dergelijk avontuur. "No way", zei voorzitter Harry Vlaardingerbroek van de Haagse vereniging. Hans Toonen, van Zoetermeer, sloot zich daarbij aan. "Er wordt gepraat over clubs tussen Keulen en Koblenz, die laatste kom ik tegen als ik op wintersport ga."

Beide voorzitters reageerden uitgebreid op de gebeurtenissen van eerder deze week in gesprek met Face-Off, "We hebben eerder gekeken naar de Oberliga en dat doen we niet, maar dit gaan we ook niet", stelt de voorzitter van Den Haag, die de consequenties kent. "Ik hoop dat het niet zover komt, maar anders moeten ook wij onze conclusies trekken en kijken of we met de andere ploegen een interessante competitie op kunnen zetten.. We weten ook dat er andere clubs zijn die het niet eens zijn met de plannen, maar die moeten dat zelf uitspreken."

Wel gaven beide voorzitters aan dat je altijd in gesprek moet blijven met elkaar. "Amsterdam is weggelopen, maar wij zitten daar blijkbaar iets anders in."