IJshockeycoach redt leven van speler die KO zijn tong inslikt na sicke botsing (video)

31 januari 2019

De Russische ijshockeycoach Ivan Orlov kan een belletje met onderscheiding vanuit het Kremlin verwachten. De oud-speler traint inmiddels de amateurs en redde afgelopen week het leven van Dmitry Tuturkin, een speler van de tegenstander.


Op de beelden is te zien hoe Tuturkin na een botsing keihard met zijn hoofd tegen de muur knalt. Hierna stopte hij met ademen en snelde Orlov toe, die zag dat Tuturkin niet bewoog.

De wedstrijd, een amateurpotje tegen Soyuz, lag meteen stil en Orlov bood 1e hulp. Na het volgen van de EHBO-procedure en het geven van hartmassage, kon Tuturkin weer ademen. "Dmitry's kaak zat dicht en zijn lippen waren blauw. Ook had hij schuim in zijn mondhoeken", zei Orlov tegen Russische media.

Reddingsactie
"Zijn tong zat achterin zijn keel gekneld en blokkeerde zijn luchtwegen. Samen met de andere jongens kreeg ik zijn mond open en haalden we zijn tong weg. Toen ging ik herhaaldelijk op zijn borst duwen tot hij kon ademen. Na 7 extra zetjes deed ook zijn hart het weer en gingen zijn ogen open."

Dat Tuturkin blij mag zijn met Orlov, bleek wel uit Orlov's verdere uitleg. "Hij heeft een minuut lang niet geademd." Orlov kon de hulp verlenen dankzij zijn eigen jarenlange ervaringen. Tuturkink werd eenmaal bij bewustzijn naar het ziekenhuis gebracht. Hij heeft enkele ribben en zijn sleutelbeen gebroken, maar leeft nog!