Internationale Judobond knikkert Iran uit competities na weigeren Israëlische tegenstander

18 september 2019

AP

De Internationale Judobond heeft Iran voor onbepaalde tijd geschorst. De bond schorst het land, omdat de judoka Saeid Mollaei op het WK werd verboden om te judoën tegen de Israeliër Sagi Muki.


Mollaei, wereldkampioen in de klasse onder de 81 kilogram, is inmiddels ondergedoken. Hij negeerde namelijk de opdracht van zijn vaderland. Tot een treffen met de Israeliër kwam het overigens niet, omdat Mollaei al eerder werd uitgeschakeld in het toernooi. Hij vreest nu dat zijn land hem niet naar de Spelen wil sturen, maar hij wordt nu wel gesteund door de judobond en zou van het IOC onder neutrale vlag mogen strijden.

Ga voor goud
,,Dit is mijn hoofddoel. Ik doe er alles voor. Ik ben de training alweer begonnen. Ik wil in Tokio de enige medaille winnen, die nog ontbreekt: de gouden olympische medaille”, liet Mollaei weten. ,,Misschien kan ik niet meer terug naar mijn land, maar misschien dat succes in Tokio me helpt de problemen voor mij en mijn familie op te lossen.”

Controversieel
Het is niet voor het eerst dat atleten uit Arabische landen of Iran wordt gezegd zich terug te trekken uit competities of te weigeren tegen Israëlische tegenstanders uit te komen. Op de Spelen van Athene 2004 besloot de Iraanse wereldkampioen Arash Mirasmaeili niet te judoën tegen de Israëliër Ehud Vaks. In Rio 2016 was er nog een rel rond de Egyptenaar Islam El Shebaby, die weigerde na zijn verloren partij de hand te schudden van de Israëliër Or Sasson. Het IOC stuurde hem nog voor de sluitingsceremonie naar huis.