Judoka Michael Korrel mist WK-finale na verlies van thuisfavoriet, strijd om brons resteert

AFP

Eimert Pruis • 14:13, 11-10-2022 / Laatste Update: 00:33, 12-12-2023

Het is Michael Korrel niet gelukt om op de WK judo in Tashkent de finale te bereiken. De Europees kampioen in de klasse tot 100 kilogram moest het in de halve finales afleggen tegen de Oezbeek Muzzaffarbek Turoboyev, tot grote vreugde van het publiek op de tribunes in de hoofdstad van Oezbekistan.

Korrel gaat nu met Georgiër Ilya Sulamanidze strijden om brons. De 28-jarige Nederlander had het moeilijk met de 6 jaar jongere Oezbeek, die bijna een kop groter is. Korrel werd al snel op zijn zij gegooid, waarmee Turoboyev een waza-ari scoorde. Met nog zo'n 50 seconden op de klok belandde Korrel op zijn rug: ippon en einde partij.

Weer geen finale

De Nederlander, die eerder dit jaar in Sofia de Europese titel veroverde, had eerder in het toernooi Aaron Fara uit Oostenrijk, de Braziliaan Rafael Buzacarini en de Belg Toma Nikiforov verslagen. Korrel pakte 3 jaar geleden op de WK in Tokio brons; vorig jaar in Boedapest greep hij net naast de medailles (5e).

Van Dijke

Sanne van Dijke bezorgde de Nederlandse judoploeg maandag de 1e medaille op de WK in de hoofdstad van Oezbekistan door brons te pakken in de klasse tot 70 kilogram.

Catharina en Steenhuis eruit

Simeon Catharina werd in dezelfde klasse als Korrel al in de 1e ronde met 3 straffen voor passiviteit uitgeschakeld. Bij de vrouwen strandde Guusje Steenhuis in de categorie tot 78 kilogram in de 3e ronde. Steenhuis stond tegen de Italiaanse Giorgia Stangherlin lang op voorsprong en koerste af op de winst, maar werd met nog 30 seconden te gaan onderuit geworpen. De scheidsrechters zagen daar een ippon in, tot teleurstelling van de 29-jarige Steenhuis.