Medaillekandidaat Guusje Steenhuis: ‘Een jaar is zo om’

24 maart 2020

SCS/Soenar Chamid

Guusje Steenhuis moet minimaal een jaar langer wachten op haar olympisch debuut, nu de Spelen van Tokio zijn uitgesteld. ,,Ik kan wel gaan mokken, maar dat heeft geen zin”, stelt de judoka tegen dagblad De Gelderlander.


,,Ik zal de knop snel moeten omzetten. Een nieuw plan moeten bedenken”, reageert de 27-jarige Steenhuis, medaillekandidaat in de klasse tot 78 kilogram. ,,Eigenlijk is het mij om het even of de Spelen dit jaar of volgend zijn. Ik zal er goed zijn.”

En nu?
De vraag is wat er met de olympisch kwalificatiecyclus gaat gebeuren. Steenhuis voldoet nu aan de eisen voor deelname aan Tokio. ,,Het is afwachten of dat genoeg is. Het kan zomaar zijn dat de internationale judobond IJF opeens toernooien gaat toevoegen aan het traject. Dan moet ik straks toch nog meer punten pakken. En bovendien: wat gaat er gebeuren met de nationale kwalificatiestrijd?”

'Jaar is zo om'
Ze heeft concurrentie van landgenote Marhinde Verkerk, die 4 jaar geleden nog door de judobond de voorkeur kreeg. ,,Ik heb al gesprekken gehad met mijn coaches”, zegt Steenhuis. ,,Ik moet weer nieuwe doelen stellen. En weet je, het is maar uitstel van een jaar. Een jaar is zo om.”