Sanne van Dijke pakt zilver op EK judo in klasse tot 70 kilogram

Joris Kaper • 19:20, 30-04-2022 / Laatste Update: 09:26, 12-12-2023

Sanne van Dijke heeft op de EK judo zilver veroverd in de klasse tot 70 kilogram. In de finale verloor ze van de Française Marie-Ève Gahié. De 2-voudig Europees kampioen pakte zo haar 3e zilveren plak.

Gahie gooide Van Dijke met een armzwaai op de grond vroeg in de wedstrijd. Die achterstand wist de Nederlandse niet meer ongedaan te maken.

Europees zilver

In de klasse tot 70 kilogram won Van Dijke in haar 1e partij van de Belgische Gabriella Willems door middel van een houdgreep. Door een ippon in de golden score (de verlenging) van de kwartfinale won Van Dijke daarna ook van Anka Pogacnik uit Slovenië. Na winst op ippon tegen Michaela Polleres uit Oostenrijk haalde de Nederlandse voor de 5e keer de finale van een EK.

5e EK-finale voor Van Dijke

De finale van 2022 was alweer de 5e EK-finale voor Van Dijke. Vorig jaar wist de Nederlandse het EK te winnen en dat deed ze ook al eerder in 2017. In zowel 2019 als 2020 verloor ze in de finale en moest ze genoegen nemen met zilver.

Geen Nederlandse finale, ook geen brons voor Jager

Hilde Jager redde de finale in diezelfde klasse nét niet. Nadat Jager Jovana Buncic uit Servië, de Bulgaarse Lidia Brancheva en Ida Eriksson uit Zweden had verslagen, was Gahie in de halve finale te sterk. Daarmee was er dus geen Nederlandse finale. De Sloveense Anka Pogacnik hield Jager vervolgens van het brons.

Van Lieshout verliest bij debuut; Van den Berg reikt tot kwartfinale

Bij de vrouwen debuteerde Joanne van Lieshout op het EK in de klasse tot 63 kilogram. Zij verloor in de 1e ronde echter van de Roemeense Florentina Ivanescu. Geke van den Berg won in dezelfde klasse in haar 1e partij van Anastasiia Antipina uit Oekraïne. De volgende wedstrijd tegen Sarai Padilla Geurrero uit Spanje werd beslist op straffen, in het voordeel van de Nederlandse. Ook in de kwartfinale was ze sterk tegen de Britse Gemma Howell, maar toch moest Van den Berg aftikken nadat het op de grond mis ging.

Pijnlijk verlies voor Frank de Wit

Voor judoka Frank de Wit zit de EK judo er al na 1 wedstrijd op. De nummer 7 van de wereld verloor verrassend in de klasse tot 81 kilogram in de golden score van de Italiaan Giacomo Gamba, slechts de nummer 230 van de wereld. Gamba wierp De Wit na anderhalve minuut op zijn zij; dat betekende meteen het einde van de wedstrijd.