Amerikaanse (40) loopt 6 snelle marathons in 6 weken: ‘Zeldzamer dan een zonsverduistering’

8 november 2021

Een unieke marathonserie werd zondag in New York voltooid door Shalane Flanagan. De 40-jarige Amerikaanse oud-prof liep de voorbije 6 weken alle 6 de major marathons. En deed dat ook nog eens in indrukwekkende tijden.


"Ik ben opnieuw verliefd geworden op het hardlopen", aldus Flanagan op Instagram.

Van zwaar geblesseerd naar marathonkoningin
In 2019 beëindigde Shalane Flanagan haar loopcarrière, in 2020 werd ze 2 keer geopereerd aan haar gehavende knie, in het najaar van 2021 liep ze in 6 weken tijd alle 6 de major marathons. Een onlogisch rijtje, zoals de Amerikaanse oud-winnares van de New York Marathon wel met meer wetten tartte tijdens haar ongekende serie die begon op 26 september in Berlijn en zondag eindigde met een indrukwekkende finish in New York.

Door de pandemie vonden de meest prestigieuze marathons voor het eerst - en wat Flanagan betreft hopelijk ook meteen voor het laatst - samengepakt plaats in het najaar. Flanagan zag het als een kans. "Een once in a lifetime opportunity. Dit is zeldzamer dan de zonsverduistering.”

'Ik vloog'
"Mijn benen mogen mij dan vooruit hebben geholpen, maar de stad zorgde ervoor dat ik vloog”, reageerde ze op haar Instagram-pagina. "In deze weken ben ik opnieuw verliefd geworden op hardlopen, op het racen, en op de marathon… maar niemand kon mij hebben voorbereid op wat ik vandaag voelde. Het was mijn snelste. Het was mijn leukste. Het was mijn favoriete. Dat is precies wat ik wilde. Al jouw doelen bereiken in een marathon is nooit een garantie, maar vandaag heb ik mezelf trots gemaakt.”