Kipchoge krijgt 41 professionele hulpjes met zich mee om marathon onder 2 uur te lopen

8 oktober 2019

AFP

Eliud Kipchoge krijgt in zijn poging om als 1ste mens de marathon onder de 2 uur te lopen, hulp van een batterij aan toplopers. Liefst 41 hazen staan de Keniaanse loper bij in zijn poging, die waarschijnlijk zaterdag in Wenen plaatsvindt.


De 41 hazen zijn gezamenlijk goed voor 55 medailles, onder meer gewonnen op de Olympische Spelen en de WK Atletiek, zo meldt de Britse organisator Ineos. Onder anderen de Noorse broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen doen mee. De jongste van de 3, de 19-jarige Jakob, pakte vorig jaar bij het EK in Berlijn verrassend goud op de 1500 en 5000 meter.

Ook Selemon Barega, onlangs zilveren medaillewinnaar op de 5000 meter in Doha, en Matt Centrowitz, gouden medaillewinnaar op de 1500 meter bij de Spelen in Rio, zijn aan de lijst met hulplopers toegevoegd.

Wachten of het weer goed is
Of de recordpoging van Kipchoge inderdaad zaterdag plaatsvindt, hangt van het weer af. De omstandigheden moeten zo goed mogelijk zijn wil de recordpoging doorgang vinden. Volgens experts moet de temperatuur tussen de 7 en de 11 graden liggen. Bij een eerdere poging op het Italiaanse autocircuit Monza bleef Kipchoge steken op 2.00.25.

Geen officiële tijd
De locatie is al wel bekend: Kipchoge zal een traject afleggen dat over de Hauptallee door het Praterpark in Wenen voert. Mocht de Keniaan - wereldrecordhouder met 2.01.39 - inderdaad onder de 2 uur duiken, dan geldt dat niet als een officieel wereldrecord. Kipchoge maakt namelijk gebruik van een vloot aan roulerende tempomakers.