Marathonlopers strijden om Olympische tickets via…een spreekbeurt?!?

1 juni 2021

ProShots

Marathonlopers zijn goed in marathons lopen. Dus als je als Atletiekunie tickets moet verdelen voor de Olympische Spelen in Tokio, dan kijk je naar wie de beste prestaties hebben geleverd. Ja we zijn hier bij Sportnieuws.nl misschien een beetje simpel en hebben niet doorgeleerd in kwalificatiekunde. Want die Atletiekunie heeft een hele andere manier bedacht: spreekbeurten houden.


Voor een startbewijs voor de Zomerspelen komen marathonlopers in aanmerking die onder de 2.11.30 hebben gelopen. Dan kom je uit op zes man. Probleem is dat er maar drie tickets zijn. De Atletiekunie besloot eens heel gek te doen en gaf alvast 1 ticket aan de allersnelste van het stel, Abdi Nageeye.

School
En dat tweede en derde startbewijs dan? Die worden verdeeld op basis van een 'prestatiepaspoort'. Noem het maar een schooldiploma. En het cijfer daarop wordt mede bepaald door een schoolse spreekbeurt. Daar zullen Khalid Choukoud en Bart van Nunen zich vast heel erg op verheugen. Zij zijn de 2e en 3e snelste van het zootje. Maar in plaats van hun koffers alvast inpakken, moeten ze een powerpoint presentatie in elkaar knutselen.

Argumenten
Wat is nou precies de bedoeling? Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, legt het uit: "De atleten krijgen de mogelijkheid om toe te lichten waarom zij vinden dat ze geselecteerd kunnen worden."

Mooie boel. Stel je voor dat Frank de Boer eventjes Luuk de Jong en Wout Weghorst apart neemt en zegt: "Wie van jullie wil in de basis? Geef me tien argumenten."