Mooi: familie Lorentzen gaat volledig los na zege zoon Håvard (video)

19 februari 2018

AFP

De zege van Håvard Lorentzen op de 500 meter schaatsen leidt tot uitgelaten taferelen bij het thuisfront. De winnaar zelf beseft dat zijn zege iets betekent voor het land, dat 20 jaar geen schaatsgoud won: ,,Noorwegen hadden resultaten nodig. Het is niet goed als de Nederlanders altijd winnen."

Op video's is te zien hoe broer Håkon en vader Torbjørn Lorentzen hun broer en zoon naar het eerste Noorse schaatsgoud in twintig jaar schreeuwen. Broer Håkon (20) is profvoetballer, en zijn club Sandefjord plaatste een video op Twitter waarop hij op zijn telefoon de race van broer Håvard in Pyeongchang bekijkt. Håkon schreeuwt zo hard dat zijn ploeggenoten bij de Noorse Eredivisieclub er om moeten lachen.  

Sandefjord Fotball on Twitter

Se @Hakonlorentzen følge brorens gulløp. Gratulerer med OL-gull @hoawi https://t.co/3OFv8dgBcL

Vader Torbjørn bekijkt de race in iets groter gezelschap, gevolgd door diverse cameraploegen. Ook hier is de spanning om te snijden, vooral tijdens de laatste rit tussen Mika Poutala en Alex Boisvert-Lacroix. Wanneer ook zij  de tijd van zoon Håvard niet halen, is de vreugde enorm. 

In Noorwegen wordt de plak van Lorentzen als een historische beschouwd, omdat het het eerste schaatsgoud is sinds de overwinning van Ådne Søndrål op de 1500 meter in 1998, in Nagano. Sondre Skarli, de coach van Lorentzen, noemde de zege van zijn pupil de grootste schaatsprestatie sinds de drie gouden plakken van Johann Olav Koss bij de Spelen van Lillehammer in 1994.