Jeffrey Herlings heeft de wereldtitel voor het oprapen

14 september 2018

BELGA

Komende zondag kan Jeffrey Herlings een ijzersterk seizoen bekronen met de wereldtitel in de MXGP. De Brabander wordt dan de 1e Nederlandse wereldkampioen motorcross ooit in de koningsklasse. De locatie is speciaal: het TT Circuit in Assen, waar voor de gelegenheid een crossbaan is aangelegd.


De GP in Drenthe is de op 1 na laatste van dit jaar, maar Jeffrey Herlings heeft al zo'n enorme puntenvoorsprong op zijn Italiaanse achtervolger Antonio Cairoli opgebouwd, dat hij met de 16e plaats in de eerste manche in Assen de titel al te pakken heeft. Aangezien Herlings dit jaar 15 races won en in zijn 34 gereden manches nooit lager eindigde dan de 3e plaats, lijkt die 16e plaats een zekerheidje te zijn.

Voor eigen publiek
Herlings wil echter nog niet op de zaken vooruitlopen. ''Er kan nog altijd veel fout gaan, ik moet ervoor zorgen dat ik de 1e manche veilig doorkom'', vertelde hij in een interview met Omroep Brabant. Herlings houdt er niet echt van rustig rijden, dus zal waarschijnlijk vanaf het startsignaal de gashendel weer keihard opengezet worden. Zeker nu hij weet dat hij de wereldtitel kan grijpen voor het oog van duizenden Nederlandse fans. ''De kans om het in Assen te kunnen doen is een godsgeschenk'', zei hij deze week nog in Ziggo's Peptalk.


3 wereldtitels op zak
Jeffrey Herlings won al 3 wereldtitels in de MX2. Hij was kampioen in de lichte klasse in 2012, 2013 en 2016. In 2014 en 2015 maakte hij ook kans op de titel, maar door blessures zat het er destijds niet in. In 2016 was Herlings bijna onverslaanbaar. Hij won zo'n beetje iedere race waar hij aan de start kwam en greep zijn 3e titel, ondanks dat hij 3 GP's moest missen door een gebroken sleutelbeen.

Skippen
Vorig jaar maakte Herlings zijn debuut in de MXGP. Toen moest hij de Italiaan Cairoli nog voor zich laten, maar dit jaar stond de Brabander vanaf het 1e moment op scherp. ''Ik ben dit seizoen superieur. Het is mijn beste seizoen ooit.'' Ook dit jaar kon hij het zich veroorloven een race te skippen. Herlings miste de GP van Italië door een schouderblessure.