'Olympiër' Kamminga gaat watervlug naar nieuw Nederlands record

admin • 22:00, 14-12-2019 / Laatste Update: 22:37, 07-01-2024

Met een olympisch ticket op zak heeft Arno Kamminga zijn Nederlands record op de 100 meter schoolslag weer aangescherpt. In de finale van de Swim Cup in Amsterdam tikte Kamminga aan in 58,65 seconden. De 24-jarige Katwijker verbetert dit jaar keer op keer zijn nationale record.

De laatste keer was begin november bij de wereldbeker in Kazan, waar hij als 1e Nederlander onder de 59 seconden dook (58,98).

Olympisch ticket

Kamminga had zich zaterdagochtend in de series al verzekerd van zijn 2e olympische startbewijs. Met 59,00 dook hij in het vertrouwde Sloterparkbad onder de limiet, die op 59,38 staat. Kamminga had eerder dit jaar bij de WK in Gwangju net naast plaatsing voor de Spelen op de 100 school gegrepen. Hij eindigde daar als 13e, een plek bij de beste 12 had automatische plaatsing betekend. Kamminga mag nu op de Spelen uitkomen op de 100 en 200 school.

Heemskerk vs 'Kromo'

Op de 100 meter vrije slag won Femke Heemskerk het duel met Ranomi Kromowidjojo. Heemskerk zegevierde in 53,23, 'Kromo' tikte als 2e aan in 53,83. Beide zwemsters, jarenlang de boegbeelden van de Nederlandse zwemploeg, verzekerden zich bij de WK al van deelname aan de Spelen op dit nummer. Dat deed Arjan Knipping toen ook op de 400 wissel. Knipping won 'zijn' afstand in Amsterdam in 4.15,12, bijna 2 seconden boven het Nederlands record dat hij in Gwangju op 4.13,46 zette.

Maaike de Waard was de beste op de niet-olympische 50 rug. De Waard zegevierde in 28,06. Kyle Stolk moest op de 100 vrij in 49,73 genoegen nemen met de vierde plaats.